Att vakna på andra sidan

Jag har bytt sida. Imorse vaknade jag för första gången och var lagd åt vänster. Mycket förvirrande.

Det var hårdrockarsambons idé. Efter att ha sovit dåligt började han snegla lystet på min sida av sängen.
”Jag kanske sover bättre där – kan vi inte testa att byta sida?”, frågade han.
”Visst, det kan vi väl göra”, svarade jag och ryckte obekymrat på axlarna.
Inga problem. Jag var inte den som ville ligga i vägen för John Blund.

Annons

Igår kväll gick flyttlasset mellan nattduksborden. Jag tog böckerna, klockradion, läsglasögonen, öronpropparna och lampan och flyttade över dem till nattduksbordet på andra sidan dubbelsängen.
Det kändes lite skumt att krypa ner på vänster sida. Ändå somnade jag rätt snabbt.
Men imorse… vilken vakenchock! Det var som att hamna i Twilight Zone. Inget var på rätt ställe. Klockradion pep på fel sida av huvudet och jag famlade efter snoozeknappen i sambons näsa. Och när jag motvilligt fick upp ögonlocken fattade jag inte var jag var. Min vanliga utsikt från sängkanten var utbytt mot en vit dimma, som jag sen insåg var våra garderobsdörrar sedda från snedden.

Men kanske har jag hamnat på ”rätt sida” till slut? För det visar sig att jag legat och snusat på den typiskt manliga sidan. Hos heterosexuella par som sover i dubbelsäng är det vanligast att mannen ligger på högra sängsidan (alltså med kvinnan till vänster om sig), så är det i cirka 80 % av fallen. Ett annat sätt att välja sida är att mannen lägger sig på den sidan som är närmast dörren, för att skydda kvinnan. Båda sätten sker rent instinktivt, enligt experterna.
Jag vet inte vad det säger om mitt och sambons förhållande att jag ockuperat högersidan – som också är närmast dörren – i flera år. Eller hur vi kommer att trivas med att bäddas ner i mer traditionella könsroller.
Men ska man tro feng shui-inredare och sömnforskare är det jag som fått turen på min sida! De är överens om att man ska stiga upp på vänster sida. Det ger hälsa och välgång, och skärper hjärnan.

Vilken sida av sängen sover du på?

PS. Ett par uppdateringar om vad som hänt sen igår:
* Kattungen i tvättstugan har blivit tillfälligt omhändertagen av en grannfamilj och ligger inte och fryser utsvulten på ett cementgolv, puh.
* Föreläsningen igår om att ”inte tänka rosa” handlade om att kvinnor inte går på mossiga reklamknep. Det räcker inte att göra saker rosa och mindre – ”pinked and shrinked” – för att kvinnor ska gilla dem. Vi vill inte ha rosa verktygslådor med små verktyg som duger att renovera ett dockskåp med. Vi vill ha bra grejor som funkar och gör livet enklare!

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • hmm… nu sover jag på vänster sida av sängen… och närmast dörren.

 • Susanne

  Jag tillhör dessa 20% som ligger på ”fel” sida, men får nog se till att byta….för det är klart man vill ha hälsa och välgång!!

 • haha 😉

 • Fia

  Jag sover på höger sida, men maken har faktiskt dörren på sin sida. Hur ska man tolka det?

 • jag är snart tillbaka ;D

 • Vi är tydligen ”normala” hemma eftersom maken har mig på sin vänsta sida nattetid, men å andra sidan ligger jag närmast dörren… 😉

 • Hmm. Innan vi flyttade sov jag å högra sidan mot dörren. Efter flytten sover jag på vänstra sidan, bort från dörren som går in i rummet men närmst balkongdörren. Innebär detta ändå att jag är manlig och vill skydda min sambo mot inkräktare som kommer balkongvägen?
  Det skulle ju inte förvåna mig.

 • Jag ligger på höger sida om min Älskling, men då för att ligga längst från dörren. Hos mig var det fullkomligt medvetet trygghetsnarkoman som jag är :-/ Kramar…

 • Jag sover på höger sida närmast dörren, men då är jag ju starkare oxå 😉

 • Vänster sida.. närmast dörren 😉

 • Tiina

  Även jag sover på vänster sida av sängen och närmast dörren. Vi har testat att byta sidor men jag kan helt enkelt inte sova på den högra sidan.

 • malin

  Jag sover på höger sida, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Kan helt enkelt inte byta sida, får grav ångest då *s* 😉

 • Hahha, visst är man vanemänniska, ibland har jag lagt huvudet på fotsidan… Sen har jag en sida, om jag ser mardrömmar, så kan jag bara vända mej, ifall jag är vaken. Annars vill jag alltid sova vid fönstret.

 • Jag sover på höger sida, men längst ifrån dörren. Funkar bra…förutom att vi brukar vända oss kors och tvärs, åt höger och vänster under natten…allt för att hitta en liten barnfri zon att snusa på 😉

 • SÅ bra att kissen fått ett hem,tack & lov!Jahaja,då kommer nåt här *L* Vi har varsitt sovrum,pga snarkande man.Men,då vi sov ihop,japp,jag på vänster sida.Lustigt det där?!Å hmmm,måste nog flytta på sängen,till väggen mittemot så jag kliver upp på rätt sida…*funderar*…

 • Lena

  Jag sover på höger sida av sängen, närmast dörren mot resten av huset… Maken sover på vänster sida av sängen, närmast altandörren…

 • Sofie

  Jag sover på vänster sida, men mot dörren, så.. hmmm =)
  Riktigt inressant med feng shui och sånt faktiskt. Jag är dock dåligt insatt, men köpte en bok för nån vecka sedan, ska lägga ig och bläddra i den nå kväll kanske… på min vänstra sida av sängen =)

  Kan tipsa om en rolig sida jag hittade här om kvällen då jag surfade runt, man ska ju dela med sig av intressanta tips som man kan ha nytta av!

  http://www.inredningsskolan.se/simulator/

  Testa vettja! Och se vilken skillnad exempel olika typer av färgsättnin kan göra på ett rum. Dessutom såg jag att det fanns en inredningskurs på distans som bl.a innehöll feng shui, så kanske lär man sig nåt sånt också av alla de tips som finns med fri tillgång på sidan!
  Riktigt kul grej, ta en titt =)

  Trevlig helg!

 • Vi har precis ändrat här också, sen några månader tillbaka och jag har alltså sovit på höger sida i många år och trivts med det. Men nu sover jag på vänster sida av sängen och närmast dörren, jag gillar inte det när jag lägger mig, men sover som vanligt, (om jag får för dottern) gör jag, så i det stora hela spelar det tydligen ingen roll. Det är väl mera vanemänniskan i mig som gnäller.

 • Ha, vad modigt att byta sida. Bara så där!
  Själv sover på höger sida och längst från dörren. Vem som valt våra platser? Knappast jag i alla fall. Jag tog det som blev över.

  Fast jag tror inte på skydda-kvinnan-teorin. Nej, sanningen måste vara att den fege mannen garderar sig. Om det skulle börja brinna hinner han först ut. 😉