Bär du runt på kvinnornas fiende?

Internationella kvinnodagen är på gång. Och jag tror att jag har upptäckt ett tungt hot mot jämställdheten.
Handväskan.
Jag umgås på nära håll med min handväska varje dag och hyser en hatkärlek till den. Kan inte leva utan den, och kan inte leva med den utan att bli en kvinna på gränsen till nervsammanbrott.

Annons

Så här oskyldig ser den ut på lite avstånd:

Men tittar man in avslöjas det vilket kaos den innehåller:

3 SKÄL TILL ATT HANDVÄSKAN ÄR KVINNORNAS FIENDE:

1. Den stjäl vår tid. Varje dag ägnar en kvinna i genomsnitt tio minuter åt att sticka ner handen och rota runt i handväskan och leta efter saker – som alltid gömt sig längst ner på botten i ett hörn – eller leta efter själva väskan. Det blir ungefär två dygn per år. Som kunde använts till något roligare. Som att åka på helgresa med tjejgänget och få spabehandlingar och dricka paraplydrinkar.

2. Den stjäl vår stolthet. Att gå runt med en tung handväska är också att gå runt med en tydlig symbol för vårt ojämlika samhälle.
Se på mannen ute på stan: Han spankulerar omkring med lätta steg utan tyngre bördor än en plånbok och nycklar i fickan. Fri, utan väska och ansvar.
Se på kvinnan ute på stan: Hon hasar fram med krum och sned rygg böjd under kilovis med bördor. Tyngd av ansvar och axelremmar.
Se på kvinnan och mannen ute på stan tillsammans: Han har köpt något och lämnar över saken till kvinnan och ber henne ha den i sin handväska! Hon knäar lite extra av väskvärk och nya bördor som inte ens är hennes.
Handväskan vänjer oss vid att vi ska bära det tyngsta lasset – tills det känns helt naturligt att tvätta hans kalsonger med bromsspår.

3. Den stjäl vår frihet. En kvinnas väska väger i genomsnitt fem kilo. Det är inte lätt att känna sig fri och spontan med en fem kilos boja över axeln. Dansa… nej tack, jag har ingenstans att göra av väskan. Sätta sig och fika… var ska jag ställa väskan så den inte är i vägen, men där jag ändå ser den så jag inte glömmer den eller någon tar den. Aldrig slappna av från sin plikt som väskvaktare. Alltid denna malande oro att bli av med väskan. För att förlora den vore ju alldeles, alldeles… underbart?

Är du beroende av din handväska?

Ha en jättehärlig helg och glöm inte att vara med och tävla om böckerna som får dig att må bättre på 30 minuter.

Tävlingen hittar du HÄR!

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • men hallåååå charlotte, vem är det som köpt väskan, alternativt väskorna, till dig? Måste vara någon onskefull typ som vill begränsa din frihet och trycka ner dig! Så släng väskan och bli fri, om du lyckas slänga delar av ansvaret på köpet…. 🙂 Trevlig helg!

 • Charlotte

  Helt rätt, som om det inte vore nog knepigt att vara kvinna så hoppsan hoppsan – går man där och förtrycker sig lite själv också. 😉 Suck det är inte lätt… men trevlig helg på dig också!

 • Nja. Jag är väl inte direkt beroende av väskan. Kan faktiskt lämna hemmet med bara mobil och nycklar i fickan och plånboken i handen ;-). Men ofta har jag ändå väska, men ingen tung sådan. Och jag har vägrat att släpa runt på en skötväska (har en 16 månaders) Har bara stoppat ner en blöja i min vanliga väska och klarat mig bra under hela bebistiden :).Trevlig helg!

 • Jag har i stort sett gått runt med ryggsäck som skötväska den senaste tiden. Ibland har plånbok, mobil o allt annat hamnat i jackfickan, och det är ingen höjdare när man redan har mage. Saknar faktiskt en lagom stor väska.

 • Cia

  Nope…ingen handväska mer än när jag går ut (Vilket händer 1-2 ggr/år. Då har jag en miniryggsäck så att jag kan dansa obehindrat men har någonstans att han plånbok och nycklar.

 • MonneMonsun

  Hahaha, Jag är beroende av hanväskor……………så tillvida att jag köper dom och införlivar dom i min samling. Bytar väska efter humör och tillfälle så den har aldrig massa onödig i sig. Plus att min man inte har några som helst problem med sin manlighet utan kan utanvidar bära min handväska ( även de jätte fåniga) Om den av nån anledning blir för tund för hans klana fru att bära 🙂
  Ha en skön helg

 • MonneMonsun

  Hur katten skriver jag:) Ska så klart stå :för TUNG och hans KLENA fru

 • Lars Haglund

  Men, jag trodde att handväskan var en verklig hit. Att vara man och därmed hänvisad till fickor, har sina avigsidor. Varje gång jag byter kläder, måste jag tanka över alla prylar i de nya brallorna eller jackan, vilket innebär att jag oftast rör mig med lätt packning och hälften av det jag behöver i fel byxor eller jacka. Är det verkligen inte bättre att ha en färdigpackad handväska att slita med sig då man är på väg någonstans. Iofs slipper jag problem med väskryckare… men andra problem uppstår alltså.
  Som ivrig maskulinist ser jag fram mot ett avsexualiserande av handväskan, alternativt ett förhärligande av ryggor. Har ni förresten tänkt på hur känsligt det är för oss stackars män. Vi vill så gärna ha med oss en massa praktiska saker men blir klassade hit och dit beroende på vad vi förvarar våra liv i. Andra onskefulla eller avundsjuka män, och ibland även kvinnor, kan få för sig att retas, på det att man kan tvingas in i en tillvaro med överbelastade fickor. Har ni tänkt på det!?

 • Ja DET är då sant!Ett rotande runt i handväskan för att leta efter saker!Blir galen ibland!Åh ja,visst,det känner jag oxå igen!Hur ofta är det inte mannen ber att få stoppa ner saker i en väska!Men vet du vad,jag har en liten liten baby-doll väska som jag använder på krogen.Sällan jag nu går,men den är så behändig.Den har ett långt axelband,så den är med mig var jag än går.Har den över axeln,runt till höften på andra sidan kroppen.Går jättebra att dansa med den dessutom 😉 Ryms bara det allra nödvändigaste i den och finns ett spec fack där mobben precis får plats.Å den är svart,matchar allt.Den gör jag mig aldrig av med,den andra är mest ivägen.Ändå drar man på den!

 • Godmorgon:) Nu var det ett tag sedan 😉 Näe, jag är inte beroende av handväska. Har klarat mig från detta alla år så det skulle jag lätt kunna fortsätta med 🙂 Men visst finns det hur många snygga väskor som helst på marknaden. Ha en riktigt bra söndag :):):)

 • Jag tycker om min handväska och trivs med den. Lite svårt endast i bilen, när jag kör och manliga bekanta tvärvägrar att ha min handväska i knät..

 • Charlotte

  makena: Skönt för dig! Att gå hemifrån med bara mobil, nycklar och plånbok låter spännande, får prova det någon gång…
  La familia: Jakten på den perfekt stora väskan ja… för mig är den nog i storleken en tvårumslägenghet – men då får jag nog styrketräna rejält om jag ska orka gå runt med en sån.
  Cia: Jag är grön av avund, får anmäla mig till en avprogrammeringskurs för väskoholics.
  MonneMonsun: Ett härligt föredöme till man – heja! 🙂
  Lars Haglund: Tänk att livet alltid verkar grönare på andra sidan… ficktillvaron är kanske inte så lätt och bekymmerslös som jag målat upp den i fantasin. Fast en sak som jag tänkt på – allt fler män, framför allt unga killar, har börjat med axelremsväska. Är det ett steg mot ökad jämlikhet måhända? Eller är det bara den ökade manliga fåfängan som avspeglas i att de måste ha någonstans att förvara sina nya groomingprodukter?
  Bitte: Att hitta en väska som är perfekt är som att hitta guld – var rädd om den! Och ju mindre väska desto mindre rottid.
  Mickan: Hur har så många lyckats undgå att bli bärberoende, jag är häpen och imponerad…
  tant Hannele på Hisingen: Haha, den känner jag igen. Man undrar vad de är oroliga för i det läget, att en man i en annan bil ska råka kika in och se dem med en handväska i knäet? 🙂

 • Kul inlägg, har aldrig tänkt på det, men visst är det lite dubbeltydigt. Det kan ju lätt bli lite fjantigt. Fast ska jag vara ärlig tycker jag handväskan är superbra. Du har allt du behöver väl till hands och kan också slänga i saker som man plockar på sig allt eftersom. Kanske borde männen istället vara lite avundsjuka.