Blå blå blåa skor…


I veckan är det 25 år sen artisten Kal P Dal satte sina blåa skor och försvann. Bara 35 år gammal dog han av en hjärnblödning.

Kal P Dal fanns med under en stor del av min uppväxt.
* Min första konsert var när Kal P Dal och Pågarna spelade på Idrottshallen i Hörby i slutet av 1970-talet. Lågehallen kokade över av vilt hoppande kroppar när Blåa skor sparkade oss mitt i tonårshormonerna! Jag minns känslan. Det var nog den kvällen jag kapade flickbanden helt och slängde mig ut i ett okänt nytt hav där det var mer lockande att leka med ylande rockslynglar än Barbie.
* I början av 80-talet träffade jag på Kal P Dal ibland i festvimlet i Lund, jag minns bland annat en kväll i pianobaren på Sodom då han bjöd alla på champagne. Det var stort för en liten tös från landet.
* Även efter hans död 1985 var hans låtar ofta soundtracket till min ungdom – jag tror inte jag var på en enda fest under 1980-talet utan att någon plockade fram en gitarr och sjöng Kal P Dal. Det var ingen sommar om man inte suttit och grillat korv på stranden och sjungit Jonnie tillsammans under stjärnorna…

Annons

Än idag finns det små Kal P Dal-spår kvar i vardagen – som när jag eller sambon känner sig extra antik och gnisslig och undrar om det är dags ”att hotta mig på sopehögen” (från Om jag var en slashas).

Här är mina Topp Tre-Kal P Dal-låtar som ger nostalgirys i ryggraden:

Minns du Kal P Dal – eller din första konsert?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Kul att lyssna på de här låtarna,men jag minns dem inte så väl!

 • Har själv inga minnen av Kal P Dal men min mamma var ihop med honom innan hon träffade min pappa!

 • Nilla

  Jag minns det otroligt väl. Kal P Dal skulle spela på ett ”Skutt” som de stora skoldanserna hette i Kalmar, när ALLA högskolor samlades och hade gemensamt jättedisco i Folkets Hus – otroligt spännande bara det. Innan Kal ens kommit ut på scenen var det kaos och man fick kalla in flera väktare och de försökte från scenenen lugna ner publiken. Inte förrän alla satt på golvet och var tysta som möss släppte de in Kalle. Som kom ut och vrålade:
  – Vau sitter ni för, upp å rocka!
  En bråkdel av en sekund senare var kaoset fullständigt igen och alla, inklusive Kalle och hans gäng, var fullständigt lyckliga och hysteriska…
  Det kändes som han inte var de på vuxnas sida, utan på vår… em underbar känsla för en 14-åring!