Brukade du sluka Anne?

I år är det 100 år sen den första boken om Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery kom ut.
Och nästa år är det 100-årsjubileum för den första svenska utgåvan. Det vill litteraturforskaren Åsa Warnqvist vid Uppsala universitet hylla med en bok där man samlat minnen av hur det var att läsa böckerna om Anne.

Var du en Grönkulla-girl har du chansen att vara med i boken om du skickar in din läsupplevelse senast den 1 oktober. Läs mer om projektet HÄR.

Annons

Själv slukade jag helst böcker om Lotta, Bonnie, Bill och Tvillingdeckarna. En och annan Kulla-Gulla slank också ner.
Vilka böcker var dina favoriter i ungdomens dagar?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Susanne

  Kittyböckerna och MaryLou var mina favoriter! Tror nog att jag också har läst någon Kulla Gulla bok, men har inget minne alls av vad det var för handling.

 • Lotta var min favorit. Hon trampade ideligen i klaveret och jag identifierade mig med henne. Kitty läste jag också, men det störde mig att hon var en sån supermänniska som alltid var bäst på allting.

  Och så läste jag Fem-böcker och hästböcker. Anne på Grönkulla upptäckte jag först när den kom som tv-serie.

 • jag läste mest Blytons Vi Fem.

 • Birgitta

  Hej Charlotte!

  Jag läste inte Anne, men i vuxen ålder fick jag höra av en person som lärt känna mig väl att jag jag borde se filmerna och/eller läsa böckerna, eftersom jag är så lik Anne på Grönkulla. Jag blev nyfiken, fick låna några filmer och grät – inte bara för att de är så bra utan för att jag kände igen mig så i Anne. Vilken själsfrände!

  Det smått kusliga är att det inte bara är Annes personlighet, temperament osv jag känner igen mig i. Flera omständigheter i hennes liv är nästan identiska med mina.

  När mina föräldrar såg filmerna blev de lika tagna – ”det är ju du!” sa de.

  Så jag har ett speciellt förhållande till Anne på Grönkulla. Men har fortfarande inte läst böckerna.

  Vad jag läste? Britta och Silver, Skratt-Maja, Ponnygängets hemlighet… Margit Söderholms samlade produktion (ex. Hellestaböckerna, Driver dagg faller regn, Dit du går)… Kråkguldet, Stora skälvan, Kullamannen… Kram, Bröderna Lejonhjärta, Jag talar om Lena…

  Åh vilka minnen.

 • jag läste Kitty och Fem-böckerna! Ibland slank det ner nån Biggles oxå men det var för att min bror hade dom 🙂 Annars var jag en riktig bokmal när jag var yngre, läste nästan allt jag kom över och försvann helt i böckernas värld. Var inte bara en gång som jag inte hörde när mamma ropade att maten var klar 😛

 • Ingen dylik girl tyvärr.Jag slukade lite av varje.Minns så väl Jack,den var så omtalad,den var väl sådär.Hade nog högre förväntningar.

 • Charlotte

  Susanne: MaryLou minns jag inte alls, löste hon också deckargåtor?
  Svea: Lotta var mitt klantiga alter ego också!Hon är fortfarande en favorit som jag kan ta fram ibland och läsa av nostalgiska skäl.
  Hanneles paradis: Vi fem-böckerna fastnade jag aldrig riktigt för, vet inte varför…
  Birgitta: Så spooky, kan man bli reinkarnerad som en romanfigur? Åh, Driver dagg falle regn älskade jag, superromantiskt!
  Inger: Visst var det härligt att vara i bokslukaråldern, man levde lika mycket i världen mellan bokpärmarna som i verkligheten.
  Bitte: Jack, filmen efter Lundells bok? Eller är jag helt ute och cyklar?

 • Fem-böckerna, svarta hingsten, Lilla huset på prärien.

  Anne på Grönkulla läste jag nog, men jag kommer ihåg att jag såg på TV 😀

  Jag läste mycket som barn och gick nog genom hela bibliotekets sortiment.

 • ”fem” böckerna och ”Black beaty”