Dagens rätt – fel imorgon?

Äta bör jag annars dör jag – så långt är jag med. Men VAD ska jag äta och NÄR och HUR? Mat har blivit en het gröt att tassa osäkert runt. Jag slukar alla nya rön och råd som skriker ”X är den nya mirakelmaten” ena veckan, och ”Matlarm: X kan göra dig sjuk!” nästa vecka. Tills hjärnan känns som överkokt potatis och jag inte vet vad jag vågar tugga på längre.

Annons

Och jag vet inte om jag blev mycket klokare i förra veckan, när jag var i Stockholm på en pressträff om kost och hälsa. En radda forskare presenterade nyheter om vad och hur vi ska äta. Bland annat fick jag reda på det här:


* Det är bra för hälsan att äta regelbundet. Vad du än äter är det bättre att äta det regelbundet vid fasta tider tre gånger om dagen än att äta det oregelbundet. Att äta lite hipp som happ när andan faller på ökar risken för bukfetma, högt blodtryck, blodfettsrubbning och glukosintolerans.
Min undran: Hur mycket man kan tänja på begreppet ”regelbundet”: om jag mumsar godis hela dagen lång en gång i timmen, kan det räknas som regelbundet ätande måntro?


* Det är inte bra för hälsan att äta kosttillskott. Vitaminer och annat man pillrar i sig för att bli friskare och leva längre har ingen eller negativ effekt på hälsan. Enda undantaget är om man äter uruselt och typ bara lever på pommesfrites med kolasås. Då kan ett vitaminpiller kanske vara lite nyttigt.
Min undran: Kan jag få pengarna tillbaka om jag lämnar in min nästan orörda nya multivitaminburk på apoteket?


* Förorenad fisk är rätt okej för hälsan om man ändå är rätt gammal. Fisk som innehåller miljögiftet dioxin är farligast för unga kvinnor och barn, medelålders människor kan tåla mer fiskgift.
Min undran: Man kanske ska uppmuntra folk som håller på att bli äldre att testa spännande sporter som dykning utan syrgastub och bungyjump utan gummisnodd också?
 

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Ja du, detta med vad som är farligt och inte i matväg är en knivig fråga. Oavsett så vet vi hur det slutar med oss… äter vi inte så slutar vi snabbare, kan man säga.

 • Ja det är som att befinna sig i en djungel och plocka upp saker, titta på dem och känna att det är en chansning att äta det man håller i. Det skapar så mycket spänning runt maten att matstörningar lättare skapas eller dyker upp efter att ha legat gömda. Kramar…

 • Jag håller mig till att räkna points som viktväktarna. Nu har jag dessvärre volanger på magen som inte känns bra, jag ska träna som fasen nu har jag tänkt.
  I kväll blir det Thaiboxning igen, det var länge sen som jag hade tid att gå på det, så i morgon kan jag förmodligen få njuta av rejäl träningsvärk. Men vad fasen, vill man bli fin får man lida pin…. 🙂

 • Cia

  Jag äter allt som är onyttigt… så länge det inte påverkar mig direkt som om jag åt arsenik t.ex.
  Röker gör jag också. Kommer nog att dö ung… Fast det skulle jag antagligen gjort om jag inte åt onyttigt också…

 • Är det dags att gratulera någon? Du får gärna använda mitt gratulationskort som jag lade upp idag. Det är i vykortsformat och kan laddas ner, skrivas ut och användas precis som man vill. Eller sparas på datorn för att skriva in egen text och lägga upp digitalt. Titta gärna förbi och se om du kan få användning för kortet. Psst, det är gratis. 🙂

 • Nån klok människa har sagt: Äta bör man, annars dör man…
  Äter gör man, ändå dör man…

 • Ja,bäst är väl att äta regelbundet och försöka vara lite nyttig samtidigt.Ska man ta åt sig alla varningar så får man vara utan både mat och dyck 🙁

 • Ja, det är inte lätt att veta vad man egentligen bör äta. Vitaminpiller kunde rentav vara farligt :/

 • Ska man vara petig ska man helst tänka ekologiskt också, och helst vegetariskt, eftersom djurproduktion kräver så mycket resurser och bidrar till ett större ekologiskt fotavtryck där vi lever över våra tillgångar. Vi har bara en värld, inte fyra.