En grillad grön mockasko

Idag är det Våffeldagen – vilket jag kom ihåg när jag gick förbi ett solarieställe imorse. För visst känner man sig lite som en våffla när man ligger i en kärringgrill. Inkämd mellan två plattor som gräddar en gyllenbrun.
Har jag för mig i alla fall. Det måste vara hundra år sen jag solade i ett solarium. Är det någon som gör det längre? Det såg rätt dammigt och sunkigt ut inne på ”Hawaii Tropic Sun” eller vad nu stället hette.

Annons

945587945590

Annat var det på 80-talet. Då bodde man mer eller mindre i solariet. Och kröp bara ut då och då för att gå på disko.
Jag minns hur jag brukade somna i solariet och vakna med gåshud i ett kallt mörker. Med ett nedhalkat ögonskydd på väg in i munnen.
Men det roligaste solminnet är nog Mysteriet Med Den Gröna Skon.

Man shoe
Min dåvarande pojkvän hade köpt ett par gröna mockaskor (det var väldigt hot på den tiden). Han fick det sista paret, där en av skorna hade stått i skyltfönstret och blivit blekt av solen. För att den andra, mörkare gröna, skon skulle få samma nyans tog han med sig den nästa gång han solade. Lade den bredvid sig i solariet och hoppades att den skulle blekas medan han själv blev brunare.
Naturligtvis glömde han ta den med sig när han solat klart. Och var tvungen att gå in nästa dag och fråga:
”Ursäkta, har ni möjligtvis hitta en grön mockasko i ett av era solarier?”
Han fick tillbaka den – mot att han berättade varför skon hamnat där. Personalen höll på att bli tokiga av att försöka gissa varför någon tagit med sig en mintgrön mockaloafer som sällskap i solariet.

944477

Den riktiga solen är ju också aktuell just nu – inte bara för att vi längtar efter den. Men nu debatteras det om det kan vara lite nyttigt att sola också för att bland annat minska risken för blodbropp, depression och diabetes. Å andra sidan ökar fallen av hudcancer.
Förmodligen är det som alltid – lagom är bäst.

Gillar du att sola?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • En fördel med att ha varit uppväxt out in the nowhere, solarier fanns, men inte solade jag på 80-talet inte. Numera gör jag det några gånger per vinter, för att slippa vinterexemen och känna mig lite piggare än vad jag är. Sommarsolen älskar jag däremot, och jag njuter av den så snart det går. Ligga och sola går inte, men var ute, ”råka” bli brun, det gillar jag.

 • Levde också i solarie förr, såg ut som jag hade en ständig Kanariebränna året om. Fast nu solar jag aldrig solarium. Vet ej om det är för att jag blivit klokare ELLER latare 😉 Sitter dock i vårsolen så fort den kommer fram 🙂

 • Hur gick det med skon, blev den solbränd?
  Min dag har också innehållit våfflor och solarier. Var på Malmborgs och där stod en dam och bjöd på våfflor. ”Trevligt” tänkte jag men avstod eftersom jag måste bli smal till lördag 🙂 Och hos frisören idag pratade vi om solarier, hur man på 80-talet låg och svettades där och tappade ett, eller båda, ögonskydden när man vred på huvudet för att trycka på någon knapp. Och knep ihop ögonen när man letade efter skydden, eftersom ”solen” slagits på och man visste hur farligt det var att stirra in i lysrören. Ja herregud.

 • Tack för en bra historia, gav mig ett härligt skratt. Och vilken vacker bild! Läste nyss att forskarna ändå kommit på att det var bra att sola, men med måtta förstås.

 • Eva

  Ja, jag solar gärna. Men inte i solarium. Gjorde det på 80-talet och fick då pigmentfläckar. I dag solar jag försiktigt (i riktig sol) med hög solskyddsfaktor.

  Våfflor idag? Oj, det missade jag helt. Trodde det var först i morgon 🙂

 • Halloj i stugan 🙂 Livet utanför internet har tagit all min tid,men nu fick jag abstinens och måste kika in hos dig igen.Ja,det var en kul story om skon 😛 Nog ska de ha funderat haha.Solarium,ja,numera är det ett minne blott när man stekte sig i ett sådant.Har knappt ro att sitta ute i solen längre stunder.Lika bra det,för visst finns risker.Minns när jag skulle resa neröver i Sverige.På besök hos en bekant.Var så stekt i grillen och hade dessutom nästan svart-tonat hår.Grannarna till min bekant trodde att jag var en utländsk besökare,jisses!

 • Charlotte

  Märtagreta: Jag föredrar också att ”råka” bli brun i den riktiga solen, fattar inte hur jag orkade ligga och pressa i timtal förr. Nu blir jag uttråkad efter tio minuter.
  Malin: Tänk när vårsolen äntligen kommer och man får sitta med näsan mot himlen på en parkbänk och äta glass… suck.
  Birgitta: Haha, nej vad jag minns ändrades inte färgen på skon ett dugg, så allt var dessutom helt förgäves. Och ler när jag ser din formulering ”måste bli smal till lördag”, hur många gånger har man inte tänkt så…
  Barbro S: Kul att du tyckte det var kul, kansk vad man kallar en riktigt solskonshistoria…
  Eva: Det går säkert lika bra att äta våfflor idag – eller vilken dag som helst.
  Bitte: Kul att du tittade in! Har inte heller någon solro längre, men det är väl som sagt bara bra. Grannarna måste ha undrat över den ”mystiska utländska damen”.

 • Hahha, kul med skorna, jag har aldrig solat… Men våffeldag missar jag inte.