En man att skråta åt…

Imorse fick en man mig att börja gråta. En helt främmande medelålders karl som plötsligt dök upp utanför bussfönstret. Jag hann bara se honom några sekunder men bilden har etsat sig fast.
40+. Jeans och t-shirt med tryck. Bländvita sneakers som nyss packats upp ur en kartong. Glesnande frisyr med tveksamt utduttad gelé. 
Liggande på knä på trottoaren – i ett försök att mödosamt resa sig efter att ha ramlat. Med sin skateboard.

Annons

Först bubblade ett småelakt skratt upp inuti mig. Vilken patetisk en. Vem tror han att han lurar att han är tjugofem liksom.
Sen mötte jag hans blick i en evighetssekund. Det fanns mer smärta där än ett skrubbat knä och dålig gubbrygg.
Och så trängde det fram en liten tår i ögonvrån istället.
Jag insåg att det kan hända vem som helst av oss – att livet sätter fälleben och får oss att hamna på knä i en förödmjukande ställning.
Nästa höst är det kanske jag eller du som försöker ”ta nya tag”. Som nyskild eller nykrisad stapplar runt på rollerblades. Med en nyklippt rödtonad och busig ”börja om”-frisyr. Pyntad med tuffa dödskallesmycken för övermogen ungdom á la Laila Bagge. Och vilsna ögon fulla av tomhet.

När jag skrattade och grät lite in i vart annat kom jag ihåg att jag ju hittat på ett bra ord för det tidigare. Skråta. Som jag skrev om HÄR.
Det finns mycket i livet som kräver ett skråt.

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Anonym

  Läste i en avhandling att snart kommer vi vänja oss vid vuxna skateboardåkare. Folk fortsätter gärna med sina sporter högre upp i åldrarna – jämför alla kopridrottande fotbollsgubbar/gummor och grånande innebandyteam och första vågens skateboardåkare (från 70-talet) börjar bli vuxna nu. Andra vågens skejtare, från 90-talet och framåt är inte vuxna ännu, men de blir det inom kort…

 • Anonym

  Läste i en avhandling att snart kommer vi vänja oss vid vuxna skateboardåkare. Folk fortsätter gärna med sina sporter högre upp i åldrarna – jämför alla kopridrottande fotbollsgubbar/gummor och grånande innebandyteam och första vågens skateboardåkare (från 70-talet) börjar bli vuxna nu. Andra vågens skejtare, från 90-talet och framåt är inte vuxna ännu, men de blir det inom kort…

 • Charlotte

  Anonym: Det är säkert sant, precis som att Kalle Jularbo-musiken byts ut mot hårdrock och Lady Gaga på ålderdomshemmen. Men det är lite skillnad mot att fortsätta med sin gamla ungdomshobby och att börja med en ny hobby som mogen ungdom… 🙂

 • Maria

  Så bra beskrivet. Det kunde varit jag. I alla fall med börja om frisyr, fast utan skate. Började också skröts när jag läste.

 • Jag är helt och hållet på hans sida. Man måste få göra det man känner för. Varför följa den tråkiga strömmen och vara som alla andra bara för att man inte passar i ”facket” för hur en skateboardåkare brukar se ut? Och detta även utan att behöva börja ett nytt liv efter en tuff brytning.
  MEN jag tror nog också att jag skulle reagerat och fnissat lite 😉
  Ha en fin dag!!!

 • Charlotte

  Maria: Tack, det kan som sagt vara varenda en av oss när vi minst anar det…

 • Charlotte

  Nillas trädgård: Det känns bra att skateboardfarbrorn har varmhjärtat folk på sin sida. 🙂 Ha en bra dag du också!

 • Fabian Ullström

  Jag tycker att det är skitbra. Varför ska alla medelåldersmän gå runt i skjortor? Jag anser att man ska vara barn så länge som möjligt. Ett kreativt liv är ett bra liv och det finns inga som är mer kreativa än barn.

  Jag har åkt skateboard sen jag var 11 år, är idag 21. Jag hoppas att min son (8 månader) kommer se mig som en pappa som inspirerar, inte en som säger åt honom vad han ska göra. Jag kommer ha de kläder på mig som jag själv vill, jag kommer hålla på med det jag själv vill.

  Gubbskate <3

 • Pierre

  Pinsamt är Cougars och
  män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka
  skateboard vid >40 tycker jag är ett sundhetstecken. Fördommar bygger ofta
  på okunskap och brist på fantasi. Åk till Kalifornien och vidga dina vyer. Att
  åldersbestämma sysselsättningar är lika dumt som att säga nej till kulinariska
  upplevelser efter 40.