En riktig sopa på att sortera!

Så har det hänt till slut. Vi har börjat sopsortera i vårt hyreshus. Och det är ju jättebra. Men det innnebär också att jag är en av de sista människorna i världen som är helt kass på att kasta rätt.

Plötsligt kretsar nästan hela mitt vakna liv runt att inte slänga saker i galen tunna. Jag har lusläst skräpinstruktionerna. Men allvarligt talat, hur ska jag veta om en förpackning består av max 40 % plast? Jag minns inte ens hur man räknar procent. Måste jag ta en kvällskurs i matte för att få rent miljösamvete?

Annons

Fast det största problemet är var sjutton jag ska göra av soporna innan de slängs. Plast, papper, metall, tidningar, matavfall, ofärgat glas, färgat glas. Istället för ett slängställe måste jag nu ha sju. Hur får man det att funka utan att bygga om köket till soptipp?
Kanske något i den här stilen:

Så i lördags gav jag mig ut jakt efter en sopsmart lösning, typ en hink som var uppdelad i olika sektioner. Trodde det skulle vara enkelt att få tag på, men efter tre timmar kom jag tillbaka tomhänt. Inte en enda affär hade ett källsorteringskärl.
På Claes Ohlson sade expediten:
”Vi har haft såna ibland, det är en säsongsvara. Men vi har en fothink.”
Sånt gör mig nervös. Har jag missat att jag bara ska sopsortera under vissa delar av året? Och ägna mig åt fotbad däremellan…

Just nu är lösningen plastpåsar som hänger på hörnet av en kökslucka. Hjälp, det måste finnas bättre sätt!
Har du något bra sorteringstips?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Finns det inte så’na anordningar på Ikea?

  Vi ”slipper” sortera än så länge… 😉

 • Har du en uteplats, terass, balkong el dyl kan man ha en ganska stor rektangulär låda med lock. Alltså så stor att den även kan användas som sittplatser. Inuti lådan/bänken placerar man x- antal plastlådor exempelvis från IKEA och sorterar i dessa plastlådor. De syns inte. Du slipper ha eländet inne och du får en snygg sittplats! Voila! :)Fråga mig bara inte var man får tag i en sådan bänk/låda, för det vet jag inte. Är man händig kan man ju bygga en själv! 😀

 • Fia

  Det är verkligen ganska komplicerat att leva miljövänligt. Det kräver ett engagemang som gör att man orkar läsa alla instruktioner, innehållsförteckningar och sopsorteringsregler som ska minska miljöbelastningen. Viktigt, men inte helt lätt.

 • Gulp…sopsortering, nä det har vi inte här, dom skulle bara se vad jag slänger i min tunna…jag som tom har beställt en extra stor för att få plats med alla sopor som inte bara är matrester haha!

 • Vi tar bara EN vanlig coop-papperspåse och sorterar snabbt på plats.

 • Charlotte

  Ninnibeth: Stort tack för tipset, Ikea-lösningen verkar bra, speciellt de justerbara väggarna!
  makena: Tack för det förslaget också, vi har ju balkong, ska fundera på det…
  Fia: Alla är ju lite ovana i början när man ska lära om och lära nytt, men med lite rutin ska det säkert gå sop-erbt! 🙂
  Lizaloop: Så då var jag inte sist att sortera i alla fall! 😉
  Hannele på Hisingen: Det föreslog faktiskt sambon också igår kväll, så kan man ju absolut också göra. Sortera förr eller senare, arbetsinsatsen blir ju densamma ändå.

 • Kerstin

  Jamen Charlotte du kan slänga allt utom matavfall i samma stora papperskasse. Och så sorterar du när du KOMMER NER till sopsorteringen.
  Matavfallet kan du samla i nån liten dekorativ plastburk med lock. Den kan t o m stå framme på diskbänken så har du sparat plats.
  Beträffande procenträkningen tycker jag du ska fråga din sambo. Hårdrockare ska väl kunna sånt…

 • Charlotte

  Kerstin: Haha, ska kolla hur hårdrockarsambon har det med procenten! Eller om han bara kan räkna ackord och nitar… Men att samla allt i en kasse är kanske det effektivaste sättet, måste grunna på det.

 • SorterMaja

  Hej!

  Färgglada & praktiska sorterkassar

 • Jag har bara tre påsar.En för hushållssopor.En för förpackningar,glas,plast mm,som jag sorterar i sophuset.Fort är det gjort.En för papperspost och tidningar,den har jag i en skrubb,de andra i sopskåpet.Tycker det funkar utmärkt 🙂