Får röras ibland

Nästa fågelunge jag ser ska jag röra vid. Om den är i nöd och verkar behöva ett handtag för att till exempel lyftas tillbaka i boet.
För tydligen är det en väl inarbetad myt att fågelmamman inte vill ta hand om en unge som blivit rörd av en människa.
Så här står det på Skånes Ornitologiska Förenings hemsida:
”Människolukt: Beröring av fågelungar innebär INTE att föräldrarna överger ungarna. Detta innebär i sig inte att vi råder till att röra ungarna.”
I de flesta fall ska man alltså låta ungen vara, men om den är i akut fara och typ sitter mitt ute på en trafikerad väg är det okej att ta upp den i handen.

Annons

Skrönan har förmodligen uppstått när föräldrar (människosorten, inte de bevingade) försökt hindra sina barn att röra vid alla fågelungar de hittar.

Anledningen att jag har pippi på hjärnan idag är dels att jag blev väckt av vårystra fåglar som vädrade sina små lungor allt de orkade utanför mitt sovrumsfönster imorse (jag vet att det ska vara mysigt, men jag blir inte på kvittrande morgonhumör av en omusikalisk fågelkör som skulle åkt ut ur Körslaget fortare an de hinner säga pip.)
Och dels för att jag sitter och knåpar med ett trevligt reportage om ett kvinnligt fågelskådarnätverk vi ska ha i Allas snart. Titta på fåglar tillsammans med väninnor verkar väldigt trevligt tycker jag, kanske dags att skaffa kikare i vår…

Jag tror förresten det var den här rackaren som satt utanför mitt sovrumsfönster imorse…

Senaste kommentarer

  • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
  • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
  • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
  • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
  • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter