Flåsande främling i full fart

Tänk om… jag kommer gående i lugn och ro på väg till jobbet. Och en främmande farbror plötsligt rusar rakt mot mig – och hoppar på mig med flämtande andetag och smutsiga fingrar. Medan hans fru står och hojtar glatt: ”Han är så snäll och vill bara leka!”
Då hade det varit läge att ringa polisen.

Annons

Men om en främmande hund gör likadant ska man le glatt, torka bort leran från sina nytvättade jeans och säga: ”Så söööt.”

Imorse råkade jag ut för ofrivillig närkontakt med en schäfer som jag inte hade den minsta lust att bli bekant med. Medan matte kvittrade något om att Nussetussen är så snäääll…
Hallå! Jag VILL INTE att främlingar galopperar mot mig, vare sig de har två eller fyra ben! Jag vill välja själv vem jag hälsar på. Är det så konstigt?

När jag hade egen hund var det alltid koppel på, utom på rastplatserna. För även om hunden är människans bästa vän betyder det inte att alla människor vill bli bästa vän med just min hund.
Eller? Vad tycker du?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Jag brukar bara konstatera att ”jodå, visst är han det, men min allergi gillar honom inge’ bättre för det….”.

 • Jag håller helt med. Ska en hund gå lös ska den vara väldresserad. Undantaget är valpar och unghundar i träning som kan få göra några enstaka misstag när de tillämpar sinna nuvunna kunskaper i den riktiga världen utanför hundklubben. Har jag nämnt att jag AVSKYR flexikoppel?
  Gå en hundkurs istället tycker jag!

 • Håller med dig helt och hållet!!

 • Cia

  Jag har en kompis vars hund vid åsynen av en annan varelse genast faller in efter sidan på honom. Det spelar ingen roll om han känner varelsen eller inte, hunden springer inte fram och hälsar om inte husse hundförare säger att det är OK. När man har så total kontroll på sin hund bryr jag mig inte om koppel. Jag vill inte heller blir nersprungen av okända hur snälla de än är.

  Det är egentliget inget fel på hunden utan på husse eller matte.

 • Ja. Visst borde hundarna vara kopplade även om hunden är alldelles så snäll så är de ju ändå ett djur och man vet ju inte vad dan kan uppfatta som skrämmnade eller hotfullt
  mvh Malin

 • Nej jag håller helt med. Har själv en goldenretriver som ju är världens snällaste, men självklart måste man respektera andra människor vilja också. Jag skulle aldrig låta henne gå fram och hälsa på vare sig någon annan hund eller annan människa om dom inte själva tycker att det är okej.

 • Birgitta

  I couldn’t agree more. Även om jag är en djurvän av stora mått, och inte kan gå förbi vare sig hund eller annat djur utan att prata några ord, avskyr jag när hundar är okopplade. Ofta ser man på långt håll att husse/matte är väl medveten om det provokativa (och ofta olagliga) i att ha hunden okopplad, och hur han/hon riktigt njuter av att snart kunna säga orden ”han är jättesnäll… han vill bara leka… han är inte farlig… är du rädd för hundar?” Förmodligen får matte/husse utlopp för något djupt liggande hämndbehov eller annat på detta sätt.

  Härmed vill jag meddela: Nej, jag är inte rädd för hundar generellt. Men

  1) Jag vill själv bestämma om, när, hur jag har kontakt med en hund
  2) det finns MÅNGA hundar som är opålitliga, eller som kan bli det i vissa situationer, och jag har ingen lust att riskera att råka ut för en sådan
  3) även om hundägaren älskar sitt djur över allt annat är det inte SÄKERT att andra känner på samma sätt – hur svårt är det att fatta?

  Var är respekten för andra? Skulle det uppskattas om min aldrig så snälla spindel, ödla, varg, katt eller gamla faster kom hoppande upp i er famn, dreglandes och med galen blick? Om jag sa ”den/hon är så snäll…” Det handlar inte alls bara om att en hund kan vara ett dödligt vapen, och/eller skada, och/eller skrämmas. Det handlar lika mycket om att man inte gör så! Man respekterar andras rätt att gå ifred. Din man är kanske också snäll, men vill jag för den skull ha honom frustandes på mig med klor, illaluktande andedräkt och bittendenser? hallÅÅ!

  Vad sa du till schäferägaren Charlotte?

 • Klart man ska ha sin hund kopplad. Det har alltid jag. För även om ens egen hund är snäll, vet man ALDRIG vad/vem man möter.

  Min hund är väldigt stressad och rädd för andra hundar. Idag var vi ute och gick när en lös golden retriever kom springande, lååångt före sin cyklande matte. Den hunden bryr sig inte, men MIN HUND BLIR SUPERSTRESSAD, för hon märker att det kommer en lös hund emot henne. Jag blir förbannad och kan knappt hålla mig utan att kommentera när ägaren nonchalant cyklar förbi. Så jag förstår precis vad du menar.

  Pokerspelare eller militär låter spännande! Men du är bra på det du gör, så tänk efter en extra gång innan du sadlar om. 😉

 • Jag håller med dej fullständigt, ännu värre när det är fråga om barn. Jag blir så sur, när en liten 3-4-åring blir påhoppad av en stor hund, som är dubbelt så stor som barnet. Då säger matten: ”Han är så snäll och vill bara leka…”
  Det spelat INGEN roll, hur snäll hunden händelsevis råkar vara. Det är barnet som ska ta initiativet och närma sej hunden, om ifall hon har lust, annars inte. Inte tvärtom.

 • Jag håller med dig!

 • oj så många gånger jag råkat ut för lösa hundar på mina springrundor, det är inte roligt alls…

 • Jag håller med dig.. Jag har dessutom lite hundrädsla, jag vill inte ha en hund springandes lös, då stelnar jag till. En gång när jag jobbade i hemtjänsten och var ute på området på väg in till en vårdtagare så mötte jag en man med en pittbuller lös, han sprang mot mig och jag skrek. Då säger ägaren, han är inte farlig… ”Nä, det kan hända sa jag, men om jag skulle släppa ut min boaorm här lös så skulle du nog skita på dig” haha, den minen jag fick av han var fundersam, ja inte har jag någon boaorm men han fick sig nog en tankeläsare =) Tack för att du delar med dig av skinkorna, när kan jag komma och kvittera ut en del av dem ? Ha det gott!

 • Åh vilken bra jämförelse med en tvåbenting! Jag är ingen hundälskare och särskilt inte när det är okända hundar. Så jag håller fullständigt med. Koppel på! Kramar…

 • Charlotte

  Ninnibeth: Ytterligare en anledning att inte låta sin hund springa fram till vem som helst.
  Petra: Det är ju helt klart en fördel om lösa hundar är väluppfostrade, å andra sidan hjälper det inte mot den oro man kan känna när man måste passera en lös främmande hund, väldresserad eller inte.
  Lizaloop: Okej!
  Cia: Som sagt, som förbipasserande är det ju inte lätt att veta hur väldresserad hunden är, så jag tycker ändå att det är bäst att köra koppel för att alla ska känna sig trygga och lugna.
  Citatbloggarinnan: Precis vad jag menar.
  Thérese: Låter bra. Och jag älskar golden retrievers…
  Birgitta: Vad jag sade? Inte mycket, utan blängde mest surt som en riktig mespropp. Men nästa gång kanske jag vågar skälla ikapp med hunden…
  Annelie: Det har jag inte tänkt på innan, att även hundar kan vara rädda för andra lösa hundar. Stackars din vovve. Och tack för berömmet! 🙂
  Hanneles paradis: Håller med, de måste vara ännu mer överväldigande om man själv är liten.
  Syren: Okej!
  Åsa!: Det där har jag också råkat ut för, på den tiden jag var duktig och joggade, att hundar trodde man lekte och började springa efter en, läskigt!
  Jeanette: Vilken bra kommentar, heja dig! Och skinkleverans kan ske när det passar, här finns ett stort förråd att ta av.
  Gisan: Jag gillar hundar, men föredrar att lära känna dem lite innan de slickar mig i ansiktet eller vill bli kliade på magen, precis som med tvåbentingar… 🙂

 • Hundar ska hållas kopplade,det är ju lag på det med.Nää,minns när jag och min vovve närapå attackerades av två lösspringades schäfrar,matte rusandes efter och försökte locka in dem!Då var jag rädd!Jaadå,de var ju så snälla så,de var bara nyfikna…hah! 🙁

 • Nja, det är väl inte så kul när man har nytvättade kläder att få en kelsjuk hund på sig, särskilt om det inte är ens egna hund. Mina hundar går inte fram så mycket till folk och hälsar utom på busssen då de tittar till passagerarna när vi är på väg till vår plats. Det uppskattas väldigt mycket av resenärerna som följt dem sen valpar på bussen. Lite kul tycker jag. Måste passa på att berätta om en incindent som hände då en dörr inte stängdes på bussen och den började tjuta, då började min ena hund att yla och hela bussen njöt av ylningen som tog bort det hemska tjutandet i våra öron. Ha en riktigt bra dag och sköt om dig!