Flyganfall i tvättstugan

Jag läste att det startats ett nytt företag, Female Security, som bland annat ordnar kurser i kvinnligt självförsvar. Några av deras förebyggande tips för tjejer som är ute på natten:
* Om någon går bakom, stanna, vänd om och titta på personen.
* Ta sällskap med andra tjejer även om du inte känner dem.
* Observera din omgivning, lita på din intuition.

Annons

Då tänkte jag på vilken tur jag haft genom åren. Som inte råkat ut för något värre än ett par blottare och en kille som kom cyklande och tog mig i rumpan – vilket var alldeles tillräckligt jobbigt, tack så inte mycket.

Men jag vet vad jag förmodligen skulle gjort om jag verkligen hamnat i ett läge där jag måste försvara mig.
Förra helgen gick jag ensam ner till tvättstugan i källaren sent på kvällen.
Det är alltid lite otäckt att vara där, och det blev inte bättre när jag plötsligt hörde hissdörren gnissla och steg som närmade sig
I flera långa sekunder stod jag fastfrusen i golvet med famnen full av tvätt och tankarna for genom huvudet som i en torktumlare. En galen yxmördare? En våldtäktsman? Ett spöke? Nä… en granne. En snäll granne som log och nickade och skulle boka tvättid. En lättad suck pös ur mig och kroppen blev avfrostad.
En av räddtankarna som torktumlades i min hjärna var i alla fall: ”Flygplan! Bli ett flygplan!”
Det är ett självförsvarstips som jag läste för många år sen – och det har fastnat av någon anledning. Någon expert sa att om man blev överfallen skulle man bre ut armarna som vingar, låta som ett flygplan och snurra runt. Detta skulle göra förövaren så förvirrad och förundrad att han gav upp och gav sig av.
Jag undrar det… jag hoppas det.

Har du något bättre tips på kvinnligt självförsvar?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Tror flygplanstricket inte är så dumt egentligen. Vem skulle inte komma av sig av det?! Själv skulle jag nog skrika och försöka kalla på uppmärksamhet. Slå vilt omkring mig, men, det kanske inte skulle vara så smart egentligen. Att vända sig om och stirra på nån som går bakom tycker jag låter bra, gjorde just det faktiskt i går när jag halvsent var ute och promenerade. En man med hund gick strax bakom och jag vände mig om och tittade och sen väntade jag tills han gått förbi, känns tryggare att liksom ha uppsikt över sin omgivning…

 • Vrid om näsan..känns garanterat:)

 • Fniss!!
  Tror dock att alla tips som handlar om att visa självsäkerhet och lite kaxighet funkar. I de allra flesta situationer. Men jag påminns plötsligt – underligt hur just DET specifika rådet kan fastna i minnet under flera år…
  :o)
  En kvinna uttalade sig i TV om olika knep för att skydda sig. Det enda jag minns är detta: Om du råkar ut för ett våldtäktsförsök så släpp ändtarmskontrollen och… jaa, just det – bajsa på dig! Min enda reaktion? Fasa! Och förundran. HUR bajsa på sig på kommando? Undrar fortfarande…
  *S*

 • Fia

  Jag har fått lära mig att man ska hålla en nyckelknippa i sin knutna hand. Det ska tydligen fungera som ett knogjärn. Låter lite brutalt, men å andra sidan är det brutalt att antasta folk.

 • Jag har varit på en kurs i självförsvar för några år sedan,där lärde man sig en del teknik att trycka vid stuphuvudet om du är utsatt eller så försöka låsa armarna och knäa.De här fick vi lära oss och jag lyckades då få ner en kille.Men en sak är säker jag går aldrig ut ensam.

 • Flygplanstricket hade jag inte hört talas om. Men det måste helt klart bli förvirrande för förövaren 🙂 Kramar…

 • Charlotte

  ebba: Jag hoppas att jag aldrig behöver testa det. Att vända sig om när man har någon bakom sig tror jag också är bra, för att känna att man har mer koll, istället för att bara öka på stegen och känna sig förföljd.
  Suss: Näsomvridning kan säkert funka!
  Storsan: Oj, det där var riktigt konstigt. Det tricket kommer jag definitivt aldrig att glömma – eller praktisera tror jag.
  Fia: Det har jag också hört – och i ett sånt läge är väl alla medel tillåtna?
  Syren: Vad bra att gå en sån kurs, det skulle jag också vilja. Måste varit en kick att känna att man faktiskt har möjlighet att vräka omkull en karl om det behövs.
  Gisan: Det hade nog i alla fall orsakat några sekunders tillfällig sinnesförvirring. Kram på dig! 🙂

 • Det här ger mig roliga bilder i huvudet. Det är nästan så det skulle vara värt att låtsas-attackera dig för att se flygplansmodellen. 😉

  Med skriften kan vi blogga också, och tur är väl det 🙂 Jag avvaktar fortfarande svar, får se vad som händer på soff-fronten. Trevlig helg!

 • Usch, vad läskigt!
  Jag har också haft tur (utom en gång).
  Nej, jag har inga bra tips, men det där med flygplanet lär jag inte glömma. Det låter galet, men KAN fungera. 🙂

 • Det var en intressant idé. Har en bekant som fick några inte helt Ok killar på sig och hon ställde sig och skrek för glatta livet..ett riktigt vrål, och dom stack faktiskt!

 • Tänker på tjejen som blev mördad i tvättstugan,varenda gång jag hade tvättid så tänkte jag på henne!Jag har tvättmaskin hemma sen länge nu,tack och lov!Nojjig,jaaa,men en helgalen grej kan nog få den värsta killern ur fattning!Jag tror på flygmaövern,helt klart 😛

 • *asg* Nog skulle det förvirra alltid!

  Ett tips jag fått från mamma polis är att satsa på att sticka fingrarna i ögonen på anfallaren. En våldtäktsman (etc) är så inställd på att skydda könsorganet att han inte tänker på ansiktet. Och han anfaller knappast någon igen om han är blind som hon sa min mamma….