Ge och få världens bästa present tillbaka!

Vi är generösa här i landet. Inte bara till jul. Aldrig förr har svenskar skänkt så mycket pengar till välgörenhet: 550 kronor per person/år.
Men vad är det egentligen som får oss att öppna hjärtat och plånboken? Nationalekonomen Anna Breman har undersökt saken och publicerat Forskning om Filantropi. En av slutsatserna är att vi ger pengar till behjärtansvärda ändamål dels av osjälviskhet och dels för att det får oss själva att må bra. Måbrakänslan kallas ”warm glow” – som en liten kamin som sprider värme inuti kroppen.
Kanske är det just den inre välgörande kaminen som gör att generösa personer som hjälper andra får den största gåvan tillbaka: de lever längre och är lyckligare! Vilket faktiskt är vetenskapligt bevisat.

Annons

Ett nytt sätt att hjälpa till är ”Design för barns rättigheter” på Rädda Barnens webbshop. Några av Sveriges bästa designers har formgett vackra saker där en del av priset går till Rädda Barnen. Ett exempel är halsbandet ”Ge plats åt ett litet hjärta” unikt framtaget för Rädda Barnen av designern Helena Berggren:

Men det här med att ge och få är inte alltid så lätt… Förra helgen var jag i ett varuhus och trängdes med andra julklappsjägare och råkade höra följande samtal mellan en stressad mamma och en paketlysten pojke i 10-årsåldern:
Mamman: Nu får du sluta tjata om allt du önskar dig. Det är faktiskt roligare att få än att ge.
Sonen: Öööh… ja!
Mamman: Vänta, nu blev det fel…

Ha en strålande första adventhelg med mycket ljus och mys – och glöm inte att vara med och tävla om julens lätta kokbok och tunggungande musik! Jag känner mig alltid glad när jag får ge bort en massa fina priser.
Vi ses på måndag!

PS. Jag måste bara visa den här underbara bilden som en kollega till mig här på Allas fått i ett mail idag. Snacka om naturens under…

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Chilitjejen

  Det allra godaste på julbordet är givetvis allt godis.Hemlagad choklad knäck lakritskola och köpesgodis.
  Bara favoriter, noga utvalda och fint upplagda på fat som i den finaste delikatessbutik.
  Eftersom båda döttrarna har slutat äta godis utom just på julafton så blir det extra festligt.
  Oj höll på att glömma en favorit; snickers brukar vi också göra.Magknipen som sen kommer har vi alltid förträngt till nästa jul.
  Sången blir det värre med men Rudolf med röda mulen är en klassiker som alltid går att tralla
  får oss som rösten låter som en gammal rostig ångvält.
  Så en skiva med musik att lyssna på skulle vara mysigt till jul.

 • Den bilden var otrolig, vad glad man blir av den!

 • malin

  Visst är det härligt att ge. Älskar att ge mina nära och kära små presenter eller någon annan uppskattning när de minst anar det 🙂

 • Cia

  Ja det är verkligen mycket roligare att ge än att få. Men inte bara att köpa något på måfå då får man inte den rätt känslan.
  Nej det måste vara ”rätt” klapp så att man får se den andra verkligen bli glad över att man tänkt till och kommit ihåg saker de gillar, deras stil etc.

  Jag är hemskt besviken redan för M får inte alls öppna sitt paket och hitta det han vill ha! Det är slutsålt… Och just när jag skrev detta så kom jag på lösningen… Jippi!!!

 • Nilla

  Vilken fantastisk bild! Hela helgen är räddad!

 • Ljuvlig bild :)Verkligen.Å haha,ja,blev lite fel det där mamma lilla *L* Jag har börjat dra åt mig öronen efter Rosa bandets pengar inte gick dit det skulle.Ja,inte allt.Men visst vill man hjälpa dem som har det svårt.Hoppas du har en trevlig första advent och helg,kram/Bitte

 • ”Chilitjejen”

  Tjena! På nåt vis har jag inte varit uppmärksam utan hamnat här tidigare med min tävlan om vad som är godast på julbordet.OK, men det spelar ingen roll.
  Vad som är viktigt är respekten för andra människor speciellt de som har det svårt i livet.
  I veckan har ett barn eller ung kvinna idag 14 år gästat länssjukhuset i västerbotten. Bosatt i Kamerun och som 5-åring föll hon ner i en gryta med kokande vatten, mat eller gud vet vad!
  Vilka plågor! Det går knappt att titta på
  bilderna vilket lidande för tjejen och föräldrarna. SÅ JAG UPPMANAR ALLA INCLUSIVE ALLAS ATT VI HJÄLPS ÅT ATT SKÄNKA EN SLANT TILL ÅTERUPPBYGGNADEN AV ANSIKTET OCH KROPPEN.Vi som bor i Sverige har en väl utbyggd sjukvård som i de flesta fall fungerar bra när vi blir sjuka.
  Men när barn i andra länder råkar ut för olyckor har de inte samma skyddsnät, och ändå bor vi på samma jord och vi vet att vi alla ska dö nån gång i framtiden. SÅ JAG VILL HA NÅN FORM AV RESPONS.
  Maila om ni är intresserade så ska jag skicka postgironr.Tänk på vad en veckotidning kostar och om vi alla skänker 50 kronor så blir det faktiskt ganska mycket.Tänk efter om det var din egen dotter och du bodde i ett land som inte hade sjukvård som vi har hur tacksam som förälder hade inte du varit? Så jag ska skänka 200 kr och uppmanar alla att överträffa mig.Hoppas att ALLAS hakar på för det är snart jul och den bästa julklappen är faktiskt att kunna hjäpa en medmänniska.

 • ”Chilitjejen”

  tråkigt att ni censurerar det jag skriver vad är
  är ni rädda för största lyckan måste väl ändå vara att få ge frivilligt för att hjälpa och glädja en annan medmännniska, för största flertalet av oss egoistiska människor är jag som nr 1.Men nån gång måste måste man tänka efter.
  ÖPPNA HJÄRTAT OCH PLÅNBOKEN-ja jag undrar verkligen om ALLAS läsmyndighet har läst och först
  ått frågan

 • Det finns många fina seriösa sidor som skänker pengarna till just utsatta barn.
  Det är bra med Internet. De flesta kan nå dem.

  En helt underbar bild. En chans på 10.000 eller mer.

  Ha en fin 1:a advent
  Kram

 • ”korvgumman”

  Att ge fina julklappar till nära och kära är det bästa som finns.Idag saknas framför allt tid att umgås så mycket som man egentligen skulle vilja.Men julen är en fin tid att ta igen allt som vi missat och att sprida glädje omkring oss.

 • vilken fin blogg! och verkligen en mysig bild. titta förbi våran, en av sveriges populäraste bloggar 😀 http://www.pixation.se/blog

 • Visst är det roligare att ge likaväl som att få ;). Tipsa er en site som innebär båda delarna. http://www.solentro.se.

 • Det är väl alltid kul att ge och likaväl att få ;). Kolla in denna sida som innebär både och http://www.solentro.se.