Hjälp, jag har hamnat på listan som ”osäker”!


En av mina allra första intervjuer gjorde jag som ung lokalreporter med 98-åriga Hanna. Anledningen var att Hanna pratade en speciell skånsk dialekt som var på väg att försvinna och därför hade spelats in på band och skulle sparas i ett arkiv.
Nu håller jag, och alla andra som pratar skånska, på att bli Hanna. När som helst kan någon sticka en mikrofon i nyllet på mig och begära: ”Säg något snabbt – det kan bli de sista skånska orden!”

Annons

Skånska är nu officiellt ett utrotningshotat språk – Unesco har satt upp scanian” på listan över språk som är ”unsafe”.
Och redan märks tydliga tecken på att skåningarna har blivit omkringvacklande dinosaurier med ”kort datum” stämplat i pannorna. Tänk till exempel på stackars skånske Thomas Lindblad som upptäckte att hans rollfigur i ”Flickan som lekte med elden” hade blivit dubbad till stockholmska!

I framtiden är kanske enda chansen att höra skånska att rota fram gamla dammiga Youtubeklipp:

Men jag ska inte gnälla för mycket – det finns andra delar av vårt avlånga land som också har det kämpigt just nu… som Ulricehamn!

Foto:SVT

Det sprids konspirationsrykten… varför är Ulrichehamn alltid täckt av ett moln på Västnytts väderkarta? Politikern Carl-Erik Nyberg har nu klagat på detta faktum och misstänker att det är någon som tycker illa om Ulricehamn som ligger bakom.

Vad tycker du är värst – moln över Ulricehamn eller utrotningshot över skånskan?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Haha.. jag förstår knappt skånska så jag klarar mig utan den! 😉

 • Cia

  Jamen det är ju alltid moln över Ulricehamn!
  Det säger jag alltid till exet, visserligen med glimten i ögat.

  Thomas Lindblad – Stackare… Jag sågade honom hårt för att han lät så stolpig i dialogen.

 • molnen 😉