Hjälp – vad är en kolako?

Hipp hipp hurra på mig. Idag fyller jag år.
Än så länge har det varit lite tunt med uppvaktning.
När sambon väckte mig framåt morgonkvisten var det inte för att överösa mig med gåvor och hylla födelsedagskvinnan med fyrverkerier och mässingsorkester. Istället mumlade han:
”Oj, vad du snarkar.”
Tänk att ljuga för någon som fyller år, det är väl ändå lite fräckt. Det blir till att fira mig ordentligt ikväll för att gottgöra detta illvilliga förtal. Snarka – moi?

Annons

Man har ju hunnit med en del födelsedagar vid det här laget, och fått mycket fint. Och roligt, som den här kodräkten. Den bär jag bara vid väldigt spen-nande tillfällen då den känns som rätt ko-stym…


På det här fotot har jag dragit på den för allra första gången. Ljuverligt snyggt eller hur?

När vi ändå är inne på kor. Är det någon som kan hjälpa mig att lösa ett mysterium? Jag såg nedanstående annons i lokaltidningen och den lämnar mig ingen ro i själen…

”riktig jul med adventsljus, verspaket, hemmagjort julpynt, kolako.” Kolako! Vad är en kolako? Är det någon jultradition jag har missat? Är kolako lika självklar som Kalle Anka hemma hos alla andra?
Jag har grunnat mig gråhårig(are) över kolakon. Kan det vara något som dukas fram på julbordet – en biffstek marinerad i Coca-Cola? Eller en specialitet på gottebordet – en marsipankossa doppad i kolasås? Eller någon sorts jullek – man dansar runt granen som råmande kor tills någon blir så yr att den faller omkull och ”kolar”?
Vet du vad kolako är? Hör av dig i så fall innan jag blir helt kolako-koko!

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Grattis på födelsedagen! Har heller ingen aning vad Kolako är… men ett roligt ord är det iallafall.

 • Grattis till dig. Jag hoppas din sambo är bättre än min på att hitta lämpliga födelsedagspresenter! 😉

 • Cia

  Jamen en Kolako är en ko med kola i spenarna… Vaddå, det borde ju du veta. Du ser helt klart ut att vara expert!

 • Grattis grattis!

  Ingen aning om vad en kolako är!

 • Gia

  Massor av grattis på födelsedagen, hoppas kvällen
  blir bättre än morgonen!
  Vad det gäller kolako så har jag inte en susning
  men nappar gärna på Cias förslag…….

 • Carola

  Jag ville bara säga GRATTIS på födelsedagen!

 • GRATTIS!! Hoppas verkligen den lille lögnhalsen bättrar sig och just nu uppvatar dig som sig bör! 🙂 Och jag gissar att kolako är kola ko_K_ Alltså såna som gillar att koka kola. Vi har själva problem med just den benämningen här hemma. Mellan barnet vill allt som oftast ”koka kola” och lillan bara: ”Va? Jag vill också ha Coca cola!!!” *s*

 • *~*Grattis på födelsedagen!*~* 🙂

  Kan det vara dyslexi för ”kalkon”?

 • Grattis! Min paket blir ett pris att hämta inne hos mig till din blogg 🙂

 • Sanne

  Grattis Charlotte!

 • Ett sent Grattis på födelsedagen i från mig. Hoppas att du hade en fin dag!

 • Marie

  Stort grattis sådär typ dagen efter…

 • Hahaa,men Charlotte,du är helläcker i den dräkten 😉 Hjärtligt grattis i efterskott å du,det brukar jag med undra när mannen påpekar: Snarka – moi? 😛 Nä,han måste ha hört sig själv hehe.Kolako,en ko full av kola istället för mjölk?En sån ville jag ha,älskar kola 🙂 Nä,haha,goolgade men fann ingen kolako,måste vara en udda tradition någonstans i Sverige?!Eller förmodligen felstavat,fast,VAD skulle det då har stått där DÅ?

 • malin

  Kolako *S* shit, nu blev jag obsessed, kan helt enkelt inte släppa sådant *jobbigt* 😉

  Grattis förresten, hoppas du får en underbar dag 🙂

 • Grattis på födelsedagen!

 • Grattis på födelsedagen! Du var ursnygg i kodräkten :)Du borde ha den varje födelsedag, som en rutin, så att folk inte glömmer att det är din dag. För såna man sover med så rekomenderar jag att du sätter på dig ko dräkten kvällen före, så att han vet vilken dag det är dagn efter.
  Kolako….. hm. ko med kola för inte handlar det väl om kokain, jag har sett på tv att de säger kola om sånt.

 • Charlotte

  La Familia: Tack! Och visst är det kul, men konstigt, ord…
  Petra: Tack! Han lyckades rätt bra i år, dom lär sig med åren. 🙂
  Cia: Ahaaa… så kan det vara. Kanske någon sorts amerikansk koras eller?
  Nina: Tack! Inte jag heller…
  Gia: Tack! Kvällen blev väldigt trevlig.
  Carola: Tack!
  Ebba: Tack! Och vad smart du är – så kan det faktiskt vara. Kolakok. Ja, jag tror minsann du har det! Puuh, nu kan min brydda hjärna andas ut.
  Ninnibeth: Tack! Och kul förslag, men jag tror Ebba ha rätt (se ovan).
  Charlotte: Tack – vad spännande!
  Sanne: Tack tack! 🙂
  Frogprincess: Tack! Det var en trevlig dag absolut.
  Marie: Tack!
  Bitte: Tack! Jag kanske ska ha dräkten oftare, det är julfest i nästa vecka… hmmm. Och om kolakon, se Ebbas briljanta svar!
  malin: Jag vet precis hur det känns, men som sagt läs Ebbas lösning på gåtan och få ro i själen igen…
  Syren: Tack!
  Fru Tattoo: Tack! Vilken ko-lossalt bra idé! Jag ska bära min kodräkt varje födelsedag hädanefter. Och kolakomysteriet är löst (se Ebbas kommentar), och det hade som tur var inget med droger att göra.

 • Gratulerar på din stora dag!

  Jag kom in på din blog för att tacka för den fina vinsten som anlände med posten idag. Lite snopet då jag noterade att du fyller år och jag får present…. Får hoppas att det dyker upp några riktigt fina gåvor åt dig ännu ikväll : )

  Jo, tusen tack för den fina vinsten!

  Kramis,

 • Agata

  ja, eller en kossa med kola i hjärnan, en grå dag som denna!

 • malin

  Förresten! Tack så mycket för dvd.n som anlände på posten igar *överlycklig* som julafton nästan! ikväll blir det mys i soffan med film 🙂

  Hoppas du också får en massa presenter idag *skrålar för full hals, vi gratulerar*

 • Susanne

  Ha ha,….kolako,…nu fick minsann geniknölarna jobba. Han har ju tappat ett k,…så det skall ju givetvis vara kolakok!!!!!!! Tror ni inte det??
  Hemmagjord kola till jul,…det brukar jag göra. En kola som heter tjinuskikola tror jag,..ännu ett mystiskt ord!

 • Charlotte

  Clarice: Tack! Och vad kul att du blev för vinsten, grattis igen.
  Agata: Ja varför inte, känns som jag har en hel del seg kola mellan öronen i detta mulna väder..
  malin: Varsågod, hoppas det blir en riktigt härlig filmtajm.

 • Kolako är ett sälle i Mali enligt google?! Inte vidare passande i annonsen…

  Grattis i efterskott!!! 🙂

 • GRATTIS I EFTERSKOTT,Bloggen låg nere för oss metro fans så jag kunde ej blogga o kolla på hela dagen..
  Och Tack för vinsten som kom så fint på posten igår;) ska bli jättekul o ge mamma detta ii julklapp,hon kommer bli sååå glad så glad;)
  TUsen tack..

 • Kolakok är det ju, egen seg julgodis.

 • Ko-kostymen passar till nästa Halloween-åarty. Grattis!

 • Ullis

  Hoppas verkligen att alla svar där man skriver att man inte har en aning är på högsta skämt annars blir jag oerhört orolig för svenskarna. Läste det direkt som kolakok. Efter att ha varit med om ett antal jular så vet man ju faktiskt vad de innehåller…

 • Bättre sent än aldrig så jag slänger in ett GRATTIS på födelsedagen i efterskott!

 • Chilitjejen

  Kolako måste ska vara kolakok.
  Här uppe i västerbotten säger vi helt enkelt koka knäck.Och ve och fasa den stackare som inte sätter på grytan och kokar en redig sats, den personen bör gå i ide efter jul och helst inte visa sig på ett bra tag.Sen finns det ju en och annan som köper av skolbarnen på julfester och mässor.Och det går ju också bra.