Hur gör man en cool kalops?

Nu är det mormors mat som är modernast! Gammal svensk humanskost är just nu det trendigaste att låta sina gäster tugga på. Och visst är det gott – ju äldre jag blir desto oftare kommer suget efter kalops, dillkött, kålpudding, dillkött, stekt sill, kåldolmar, kokt torsk med senapssås… åh, nu börjar jag dregla i tangentbordet. 

Annons

Problemet är jag inte kan laga sånt. Jag kan svänga ihop en wok, tacos och rätter från jordens alla andra hörn. Men inte pula ihop en kålpudding. 
En av de saker jag ångrar mest är att jag inte var mer envis när jag försökte övertala min mamma att skriva ner sina recept. Jag försökte, men hon slog alltid bort det och sade att: ”men jag vet inte hur jag gör, jag tar ju bara tar lite av varje”. Nu är hon borta och jag kommer aldrig att få veta vad det var som gjorde hennes köttbullar eller fläsk med löksås så galet goda.

Du som är duktig på husmanskost kan förresten tävla med ditt bästa recept och vinna mat för 50 000 kronor.

Om den svenska maten gör internationell succé också – så är det nog INTE den här sajtens förtjänst. Känner du igen de här svenska delikatesserna:

”Applacaga”

”Beef Lindstorm”

”Bullah”

”Glourg”

”Pepparkokkar”

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Hahaha!! Ja, jag känner igen mig helt och hållet! ”Gammaldags husmanskost” kallar jag för mamma-mat. Det godaste som finns – och något som Storsan INTE klarar av att laga. Men nu till påsk åker jag norröver – längtar efter de mina nåt kopiöst men även mamma-maten…
  *S*

 • Cia

  Vad är det med kalops? Arbetskollegan hade dåligt samvete idag för att han inte åkte hem till sin mamma som gjort en JÄTTESTOR gryta med kalops coh försökte bjuda hem båda sina söner men ingen kom. Så nu skulle han dit och käka. Rätt nedrigt för jag blev också sugen på kalops men det tror jag aldrig att jag kommer ställa mig och laga. Det är och för blir maten från min barndom.

 • ja det finns många gamla fina recept, och jag har väl lite tur, att jag är så gammal som jag är, dagens ungdomar, vet inte ens vad kalops är, det är så idag, kram biggan

 • Jag har faktiskt tänkt samla alla mina favoritrecept och ge ett exemplar till varje barn när de flyttar hemifrån. Vet ju hur värdefullt det skulle ha varit för mig att få när jag flyttade hemifrån och helt plötsligt skulle laga min egen mat.

 • Charlotte

  Storsan: Det är ju verkligen mammamat för mig också – jag börjar fundera på om man inte ”kan” laga det på grund av någon psykologisk spärr, att man inte tror att man kan lika bra som mamma…
  Cia: Stackars kalopsmamman – jag hade gärna åkt dit och ätit stora lass.
  biggan: Fast nu när det blivit inne kanske det ordnas kurser för trendiga tonåringar i het husmanskost!
  makena: Vilken jättebra idé! Det tror jag dina barn kommer att uppskatta otroligt mycket,

 • Jag minns en gång för länge sedan när jag började som lärling i köket och mina förväntningar var stora. Jag ville laga trendiga rätter. Min mentor i köket ruskade bara på huvudet och sa; Husmanskost först och det trendiga sen.
  Just då var jag inte så imponerad av att stå och laga kalops,söndagsstekar mm. Idag så är jag glad över att jag fick lära mig laga just husmanskost.:0)
  Ha det så himla bra/ Wendla