Hur pimpar man en balkong?


Igår vaknade jag av ett säkert vårtecken. Nej, ingen kvittrande lärka. Utan en brummande högtryckstvätt som fick sängen att skaka.
Det var grannarna i huset mitt emot som vårfixade sin gemensamma uteplats, tvättade trädäck, dammade av grillar och påtade och planterade som äkta citybönder med jord under lösnaglarna.

Annons

Själv tryckte jag in öronpropparna djupare och somnade om med en belåten suck. För jag har redan förberett sommarens uteliv för flera veckor sen. Balkongen är redo att tas i besittning igen:

Okej, det är lite kvar att dona med, som att köpa mer blommor och ställa fram elgrillen. Men i princip är vår balkong beboelig – trodde jag!
Men så läste jag att en av årets trender är att man ska pimpa sin balkong för att vara en ”Sanctuary in the city gardener” – och skapa en personlig oas i storstadsdjungeln.
Ursäkta mig – men hur sjutton pimpar man en balkong? Ska jag spraya blommorna med guldfärg, sy glitterfodral till trädgårdsdynorna och rulla ut leopardtyg på golvet?

Visste du förresten att de som har tillgång till balkong, terrass, veranda eller annat uterum tillbringar 2-4 timmar där per dag under sommaren?
Vi älskar våra uterum – att kunna vara inne och ute på samma gång. Och det finns saker vi helst gör där, visar en undersökning från Bobarometern:
1. Solar och läser.
2. Äter och fikar.
3. Grillar.
4. Spanar på grannar.

Jag är den första att stämma in i kärleksförklaringen till uterum. Den här balkongen är den första jag haft och jag blir lika vansinnigt nykär i den varje vår när vi möts igen efter en lång och mörk vinter. Att sjunka ner i däckstolen med en bok och kopp kaffe är sann sommarsalighet, som bara överträffas av njutningen när vi ibland sätter upp en hängmatta och vajas fridfullt till sömns av ljumma vindar. Mmmm… jag längtar!

Har du något uterum och vad gör du helst där?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Jag har en inglasad balkong nu för tiden… och försöker vara där så mycket som möjligt även om det är fulväder.

 • Cia

  Nu är jag avis så det förslår… Har ju knappt en lägenhet som räknas. Fast OK jag har en balkong där jag bor, den är yttepytte och blir stekhet så det är oftast omöjligt att vistas där.

  Trots det vill jag inte vara utan den.

  Pimpade balkonger har jag sett en del. Det här inlägget fick mig i alla fall att återkomma till dettta http://www.lilija.com/langtan-efter-kuk-en-kopp-kaffe-pa-pungen/ för det blev rätt galet prat om just balkonger… 😉

 • Nix vi har inget uterum, ännu, men vi drömmer om att bygga ett där vi kan sitta och lata oss på sommaren och långt in på höstkvällarna.

 • Så mysig,den behöver du inte pimpa!Jag är så glad över våran oxå,sol hela dagen!Har köpt nya utemöbler och då är det extra mysigt att sitta där 🙂 Inga mygg heller,bara en och annan geting.Kommer en så smyger jag försiktigt in 😛

 • Kul tanke som jag själv varit inne på, utan att känna till denna trend.

  Själv har jag bara en s k fransk balkong medan mina grannar har riktiga (men rätt små) balkonger. Fasaden på husen består av gult tegel, medan balkongerna ramas in av plåtar i en blekblå färg och räcken i aluminium.

  Min idé till pimpning går helt enkelt ut på att måla om ”plåtarna” i en mer djupblå ”kungsblå” färg och belägga räckena med bladguld. Det borde väl sticka ut lite, eller?

  Stjäl gärna idén och skicka ett fotografi på din pimpade balkong!

 • Själv ska jag inte pimpa en balkong, utan en stoooooor inglasat balkong, för på onsdag kommer byggarna och börjar (golvet är ju klart men inte väggar/tak och inglasning)!

 • Pimpa vet jag just inte om jag orkar med, jag är nöjd med en skön stol och lite grönska 🙂
  Favvoaktiviteten på balkongen innefattar mig själv, sagda sköna stol, en balja kaffe och så katten som rullar omkring på golvet och helst äter upp eventuella spindlar.

 • Anonym

  Hhhmmm… oljat in möblerna har hon också gjort… Duktig flicka 🙂 Pelargonier???