Jag är rädd – jag kan inte flyga…

Några veckor kvar till semestern och ingen resa bokad än. I år funderar jag på att förflytta mig utomlands med tåg. För jag är så trött på att vara flygrädd.
Jag hatar allt med att flyga. Inte kunna sova natten innan. Sitta på helspänn hela resan och lyssna efter konstiga ljud som kaptenen kanske missat. Komma fram som en urvriden svettrasa…

Annons

Jag hade definitivt varit en av de första som lämnat det här planet! Passagerarna ombord ett plan från Mallorca till England fick klämma ihop sig i bakänden för att balansera vikten, eftersom allt bagage hamnat längst fram i lastutrymmet. 71 av passagerna hoppade av flyget. Förmodligen hade de inget fötroende för någon som inte ens kan packa…

Folk som tycker det är så ”härligt att flyga” och ”somnar så fort planet lyft” kan jag bli grymt avundsjuk på. Tänk att slippa gå igenom de här stadierna av flygrädsla:

Jag har testat att gå en ”jag kan flyga”-kurs. Hjälpte inte. Jag trodde det skulle bli bättre när jag började här på Allas och var en flitigt flygande reporter under några år. Hjälpte inte.

Men jag har inte testat den här metoden – intensivflygterapi. Mark Malkoff, amerikansk komiker, försöker bota sin flygrädsla genom att ta 100 flygresor på 30 dagar och i princip befinna sig på över 10 000 meters höjd en hel månad! Och det verkar fungera! Efter drygt tre veckor säger han att hans rädsla gått ner till en tvåa på en tiogradig skala.

Tills jag eventuellt blir av med flygrädslan befinner jag mig i folkkärt sällskap – kolla här hur Måns Zelmerlöf försöker bota sin flygfobi:

Är du rädd för att flyga?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Jag förstår dig precis, jag är också grymt flygrädd. Jag var vuxen när jag flög första gången, runt 21. Min lillasyster och hennes pojkvän som är fyra år yngre fick i stort sätt dra mig upp på planet. Och det har inte blivit bättre sen dess trots att jag har ”tvingat” mig själv att flyga en gång om året sen dess. Vill ju så gärna åka utomlands och när jag väl är framme så tycker jag att det är värt det.
  Får se om jag vågar mig upp i nåt plan i sommar 🙂
  KRAM!

 • nettan t

  Flög för första gången på 20 år i höstas och skämde ut mig ordentligt! Innan jag kom på planet var det en massa säkerhetskontroller som jag inte varit med om förut och där kunde ju inte jag hålla käften, muckade med vakterna när de skulle visitera mig. sedan på planet var jag så rädd att jag satt och småskrek till grannarnas skräckblandade förtjusning. Det lär dröja innan jag flyger igen!

 • Jag har varit flygrädd… Men så för 15 år se’n flög jag till Chile. Planet var försenat från Arlanda, vi hade flera timmars väntan i Paris & jag var så trött när vi äntligen kom upp på sista delen av resan att jag knappt kunde hålla mig vaken utan somnade. Vaknade till av nå’n luftgrop, rös till, se’n tänkte jag ”Om vi ska störta så vill jag sova under tiden” och somnade om! Se’n dess så är jag möjligtvis lite småpirrig, men inte alls rädd…

 • Jag är både flygrädd och inte (är väl inte Tvilling för intet…) 😉 Första flygturen gick till Rimini 1980, i ett Sterling Airways-plan som skramlade och kändes som det sett sina bästa dagar. Sen har jag flugit mycket, även kortare sträckor i jobbet, och sällan varit rädd. Men när jag ser t.ex. ”Alive”, ”Cast away” och ”United 93” (om ett av planen 11/9) får jag panik… så verklighetstrogna – tror jag – scener av flygplan som störtar. Paniken. Ångesten. Insikten. Mest rädd är jag för bussar, dock. Att åka alltså. Men det är en annan historia.

 • jag undrar, om du gillar berg och dalbana, karuseller och sånt. Dem är jag rädd för men gillar att flyga.

 • Charlotte

  Hanneles paradis på hisingen: Jag har älskat att åka karusell, verkligen varit en karusellgalning (utom just berg- och dalbanor)och våghalsigt kastat mig i de snabbaste och snurrigaste åkattraktionerna. Men nu har jag blivit lite feg med åren och är en aning karusellskraj. Fast jag hade hellre åkt karusell en månad i sträck än flugit…