Kläm och känn – är den lagom hård?

Jag hade lite tur igår när vi lekte klappeleken på reportagekonferensen. Jag lyckades norpa åt mig två fina klappar: en påse godis och en hel hög skraplotter som det var 60 kronor i vinst på!

På tal om tur. Jag åt alldeles nyss en avokado till mellanmål. Jag gillar verkligen avokado men det är en thrillerartad nervpress varenda gång.
Så här står det på Wikipedia: ”För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet.” (Där får man förresten också reda på att ordet avokado betyder testikel minsann.)
Men hur mycket man än står och klämmer och känner i affären kan man aldrig vara helt säker förrän man sitter där med kniven i hand. Och det är dags att dela. Sanningens ögonblick är inne… ska man ha tur eller otur?

Annons

Min tur höll i sig… avokadon jag köpt var en vinstlott, förutom en liten bit brunt i ena halvan som fick tas bort.

Och det är inte bara avokados som är osäkra kort i frukt- och grönsaksdisken. Är gurkan för mjuk? Är tomaterna för hårda? Ger mangon efter? Hur spänstig är apelsinen?
Ibland känner man sig nästan lite skyldig när man står och klämmer och tafsar – som om någon plötsligt skulle dyka upp och anklaga en för sexuella trakasserier mot frukt.

Tänk om det var så – att det fanns fruktfräckisar i butikerna. Då kunde det hade sett ut något i den här stilen när folk njöt av frukt…

I varuhuset, vid frukt- och grönsaksavdelningen. En kvinnlig kund står och tittar på avokados. Hon börjar prata med en annan kvinnlig kund.

Kvinnlig kund 1: Dom ser fina ut idag… avokadosarna.

Kvinnlig kund 2: Ja, det är säsong nu.

Kvinnlig kund 1: Skulle du vilja klämma på en åt mig? (Ser sig omkring.) Dom sa att jag inte får klämma på fler.

Kvinnlig kund 2: Vad säger du? Det är väl klart man måste få känna om dom är mogna.

Kvinnlig kund 1: Snälla, bara en. Ta den stora. Kläm på den.

Kvinnlig kund 2: Den här? (Tar en avokado och klämmer på den.) Jaha, den känns väldigt hård…

Kvinnlig kund 1: Aaah… stenhård! Fast i köttet som en kanonkula…

Kvinnlig kund 2: Det kanske man kan säga.

Kvinnlig kund 1: Pröva en annan, den där till höger.

Kvinnlig kund 2: Ja, den här känns lite mjukare.

Kvinnlig kund 1: Lite mjukare? (Börjar andas tungt.) Spänstig, man känner hur den ger efter lite när man trycker… men att det ändå är lite motstånd…

Kvinnlig kund 2: Ungefär så ja. Den är inte riktigt mogen.

Kvinnlig kund 1: Den där då? En till bara! Kläm på den lille där.

Kvinnlig kund 2 klämmer på ännu en avokado.

Kvinnlig kund 1: Skynda dig! Berätta! Hur känns den?!

Kvinnlig kund 2: Jo men den här känns bra. Väldigt mjuk och mogen.

Kvinnlig kund 1: Ja, ja! (Flämtar vilt.) Man liksom bara gliiider in… i allt det mjuka! Det tar liksom aldrig slut… fingrarna gräver djupare och djupare! Fortsätt klämma! Mer! Mer! Ja! (Lugnar ner sig.) Jättesnällt, tack för hjälpen. (Börjar gå därifrån.)

Kvinnlig kund 2: Vänta! Du skulle inte vilja kolla mangosarna där borta med mig?

Hur brukar du göra för att få tag i frukt och grönsaker som är lagom mogna?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Cia

  mnja jag är hopplös… men M brukar fixa biffen…ehhh grönsaken åt mig. Han köper stenhårda avokados och sedan säger han till mig när de är mogna 😉 Så de funkar.

  Jag är däremot en sucker för nektariner men de måste man hitta mogna- FÖr köper man hårda och låter dem bli mjuka så möglar de oftast innifrån vis kärnan…Hua… nu blev jag äckelmagad.

 • Hur står det egentligen till med Charlotte idag? Är det befruktning på gång? Eller fruktansvärd humor? 😛

 • My

  haha roligt inlägg 😀

 • Det är väl ungefär sådär som det går till. Man får klämma sig fram till det rätta 🙂

  Kramis,

 • Haha, vilken historia! 😀
  Besök gärna min blogg, kram!

 • Hur jag köper mogen frukt? Enkelt – jag skickar maken till affären! Som kuban så är han expert på hur man ska klämma & var! (På frukt också… *ASG*) Avocado, mango & ananas är liksom vardagsfrukt för honom… 😉

  Snabblektion:

  * Avocado – Om den lilla ”pluppen” på toppen av avocadon (dvs rest-biten av stjälken) lossnar lätt är avocadon mogen. Om den inte har nå’n plupp så ska botten av avocadon kännas ungefär som din nästipp.

  * Mango – ska helst ha en ”sockerpärla” på toppen, annars så ska den också vara nästipps-mjuk/fast.

  * Ananas – nästppstricket där också. Dessutom påstår han att man känner det på lukten – så nu ska man sniffa frukt också, inte bara klämma! 😉

 • Fia

  Med en sån lidelse skulle det väl inte vara svårt att få svenska folket att äta mer frukt!

 • Älskar avokado! Jag brukar inte känna och klämma på den,men för ett tag sedan köpte jag ett antal och det vill jag lova att på dem hade både känns och klämt. De gick tyvärr inte äta. Så det bästa sättet är att sluta klämma och bara då dem försiktigt.

 • Charlotte

  Cia: Vad praktiskt – en hemmahos-fruktkontrollant som gör tummen upp när det är dags att äta! 🙂 Men det där med nektarinerna lät läskigt, då upptäcker man inte faran förrän det är för sent… lömska små frukter.
  Kimmi: Haha, just i det läget var nog huvudet inställt på något fruktbärande fruktbarhetsskoj.
  My: Tack! 🙂
  Clarice: Så rätt, man får vara lite klämmig om ska finna det man letar efter.
  Tazzi: Kul att du gillade den, jag tittar in hos dig snart!
  Ninnibeth: Stort tack för fruktlektionen – jättebra tips! Nästippen har man ju dessutom alltid med sig, så nu ska den gnuggas nästa gång jag hamnar i fruktdisken.
  Fia: Exakt – kanske ett alternativ till ”Frukt är godis”, istället kan man ha ”Frukt är njutning”?
  Syren: Aja då, klämskadade avokados är ingen höjdare, jag lovar att försöka hantera dem varsamt i fortsättningen.

 • Avokado är svåra nötter att knäcka, som ett lotteri – tack för tipsen här! Visst är det något märkligt med frukt- o grönsaksdisken, tack för att du tar upp detta pikanta vardagsfenomen Charlotte! För nu när jag tänker på det så blir det ibland lite pinsamt när man befinner sig där. Kanske är det min livliga fantasi som spökar, men jag får tankar som ”kan jag känna på olika gurkor utan att mannen därborta börjar ge mig opassande blickar?” och ”kan jag verkligen fråga den unge killen i fruktdisken om han tror melonerna är mogna?” Ja det är sånt som kan fara genom huvudet. Min mamma har lärt mig att man ska lukta på melonernas topp, luktar det sött är de mogna.

  För något år sen letade jag överallt på stormarknaden efter quinoa (eller hur det stavas), det ingick i en rätt jag skulle laga. Till slut frågade jag killen i grönsaksdisken för han var i närheten. Han visste inte heller, men ansträngde sig till det yttersta för att hjälpa mig. Ringde kollegor, men detta var tydligen en vara som var svår att lokalisera. Efter en stund, då han också bjudit mig på frukt och varit allmänt trevlig, fick han veta var quinoan fanns och visade mig dit. Han ville jag skulle komma tillbaka och berätta hur quinoa-rätten blev, men det har jag inte gjort.

  Nu ska jag äta mitt vackra röda äpple som så inbjudande ligger en bit ifrån.

 • Du ska FÖRSIKTIGT klämma på den smala ändan, vid skaftet, är det lite mjukt där, går det att äta.

 • Ananas ska man sniffa på, ska dofta lite sött.

 • Haha,klämmigt värre 🙂 Jag brukar vara klämmig jag med 😉

 • HAHHAA vafan dialogen om avokadosarna var ju helkul ! Sån skön humor 😀 Kan verkligen se det framför mig ^^

  Klart man måste känna och klämma 😉 Tycker alla matbutiker har fått så dålig frukt och grönsaker nuförtiden, ibland går det ju inte att hitta en enda anständig tomat !!