Konsten att måla en röd fyrkant

Gomåndag! Hoppas allahjärtanshelgen varit bra med mycket kärlek.
Jag och sambon firade bland annat med ett besök på nyöppnade Moderna museet i Malmö. Vilket var trevligt. Men jag kan inte påstå att jag älskade all konst där.

Annons

Roligast att titta på var teckningar som målats av barn.
Konstigast att titta på var en röd fyrkant. Det var en stor tavla som föreställde… rött.
Jag har försökt att återge upplevelsen i teckningen ovan. Och det blev så likt att nu är jag lite orolig för att jag kan bli stämd för förfalskning. Jämför själv – du kan se originalet HÄR.

Men det är väl bara är jag som är en okulturell neanderthalare som inte begriper mig på de djupare nyanserna av rött. Tavlan symboliserar säkert något annat. Vad vet jag, en tomte som fastnat i en skorsten eller en trafikskylt som varnar för utspilld nyponsoppa…

Tycker du att röda fyrkanter är konst eller konstigt?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Cia

  Jag har aldrig varit något vidare på att förstå modern konst. Spela psyksjuk och spraya i tunnelbanan är inte heller konst i min värld. Bara vansinnigt och vandalism. En röd ruta ligger nog mer i kategorin ointressant, det är liksom inte ens konstigt bara oinspirerade och fruktansvärt trist. Kanske för att jag tenderar att avfärda det som kallas konst men som jag själv kan framställa med förbundna ögon i mörker som slöseri med färg.

 • Ja, enligt vissa så är ju vad som helst konst bara det utförs av ”rätt” människa… Men nej jag tycker inte det. Det finns så många människor med talang där ute som aldrig någon kommer att lägga märke till, medans någon som ritar en svart prick på ett vitt papper kan bli kallad för värsta konstnären… Eller varför inte en röd ruta?…

 • Nja.. det är nog mer än fondvägg än konst.. eller?

 • Konstigt! modern konst är konstigt överhuvudtaget. väldigt flummig! hah

 • jag är inte expert på konst, men jag älskar modern konst så jag tycker inte att det är konstigt. Jag känner inte att bara själva motivet är själva konsten, utan färgen är en historia i bara sig.

  Om man tycker så som du beskriver (att i konst som faller dig i smaken, bör motivet vara i fokus) så känner jag att det kan vara en utmaning i sig att förstå sig på varför motivet är uteblivet – vilket ger tavlan en historia att berätta.

  Men det viktigaste av allt.. konst ska vara vacker vilket för mig denna tavlan är, då den är en färg med djup och känsla.

 • Alltså, ibland undrar man verkligen över hur sådant kan bli värdefullt. Kan dessa konstnärer måla 10 sådana liknande, simpla tavloroch sedan bli miljonärer? Patetiskt om du frågar mig :/