Legitimation, tack!

Alla verkar så förvånade över att Per-Eric, 77, fick visa legg när han skulle köpa lättöl på Ica i Gällivare. Men har det inte varit allmän leggplikt i de flesta Ica-butiker i Västerbotten och Norrbotten sedan januari i år? Men Per-Eric kanske inte handlar öl så ofta?
Så här skrev i alla fall jag på Charlotte.nu i Allas redan i april:
”Man kanske skulle flytta till Piteå, för att känna sig ung på nytt.

Annons

Där, och i Älvsbyn, måste alla som handlar på Ica visa legitimation när de köper öl och cigg. Tänk vilken smickrande egokick för Bettan, 87, och alla vi andra som gått omkring med dammiga legg de senaste decennierna. Allmän leggplikt borde införas i hela landet. Risken är förstås att folk börjar röka och kröka mer för att få höra: ”Har du legitimation?” Kan man inte få bli leggad när man köper hälsofil också?”

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • ICA har generellt åldersgräns på 30 år, men det är väl femtiotalet ICA-butiker i Norrland eller hur många det var, där man alltid måste visa leg. Som kassörska känns det på ett sätt skönt, men samtidigt känns det så… överdrivet på nåt sätt. Känns lite töntigt redan nu att fråga leg på en 29-åring som köper en 2,8-öl tillsammans med medhavd bebis, vigselring på fingret, kundvagnen proppfull med varor… Men det ÄR jättesvårt att se ålder! Vissa som jag övervägt inte kolla alls visar sig vara precis på gränsen, om än rätt sida. Det är läskigt. Fast jag kollade leg på en 74:a redan innan ICA ändrade sin policy till 30 istället för 25. Nä nu måste jag nog sova innan mamma som är på besök börjar snarka alltför mycket! Trevlig helg!

 • maja

  Ja obligatorisk legitimationskoll till 50 år vore inte helt fel för det är jätte-svårt att se hur gammal en person är.

 • Charlotte

  Annchen: Okej, då var jag inte helt ute och reste, det är alltså ganska utbrett i Norrland. Intressant med ett perspektiv från ”andra sidan”, jag förstår att det måste vara jättesvårt att se hur gamla folk är, speciellt nuförtiden när alla gör sitt yttersta för att se evigt unga ut…
  Maja: 50 kanske inte räcker, är man bara tillräckligt fixad och gympad kan man kanske se ut som en tonåring då också?

 • Jag är glad över att jag inte längre jobbar som kassörska.Nog hade jag tyckt det var pinsamt att be om leg av en typ 70-åring.Det slår fel åt ett annat håll.Nu var det en gammal man i Boden som inte fick köpa snus,av ren tjurighet visade han inte sitt leg.

 • Charlotte

  Bitte: På något sätt blir det kanske som åldersdiskriminering – fast på andra hållet att man råkar illa ut för att man blir behandlad som yngre än man är…

 • i mitt yrke tar sällan någon illa upp när jag frågar om ungdomsrabatt… speciellt inte kvinnor. varför är det så?

 • Allmän leggplikt låter inte bra. Inte för mig i alla fall… Jag var så himla nöjd när jag fick visa leg för att köpa snus tidigare i höst. Nu vet jag vad det beror på och inte är det ett ungdomligt yttre 🙁 Elände!

 • Det var ännu svårare att se ålder på halloween-sminkade personer på väg till fest. Två ninjor (som såg ut som turtles i allt det gröna) fick lyfta på masken och visa upp sig i kassan tvärsöver, de var dock rätt nära gränsen och var så glada så, sjöng ”Somewhere over the rainbow”. Finns ju nackdelar också. Som en engelsk-talande som såg ut att vara över 18 men under 30, som sagt, svårt i sminket. Två minuter innan stängning och han blev sur när jag frågade leg, Sverige var ett ”joke-country”.