Lite hälsoskit i hörnen

Svenskar är sämst på att städa. I alla fall är vi sämre på att suga och skrubba än folk i Mexiko, Kina, Storbritannien, Australien, USA, Ryssland och Tyskland, visar en hygienstudie gjord i nio länder.
Drygt 50 % av befolkningen i Sverige städar högst varannan vecka. Jämfört med städettan Mexiko – där 80 % städar minst två gånger per vecka.

Annons

Stackars mexikanare. Någon borde åka dit och gömma deras dammsugare.
För nu har det kommit en ny studie där brittiska forskare varnar för väldigt välstädade hem. Man mår bäst av lite skit i hörnen, speciellt under uppväxten, för att stärka immunförsvaret. Att gnugga och feja för mycket och använda starkare rengöringsmedel än såpa kan leda till diabetes, allergier och annat elände.

Så nu funderar jag på om jag lever lagom lortgrisigt och har ett hälsosamt hem där bakterierna trivs. Jag kommer ut ur städskrubben och erkänner mina städvanor: en gång i veckan för det mesta, ibland en gång varannan vecka, panikröj innan folk ska komma och hälsa på.
Jag kanske skulle bli en superfriskus om jag bara städade typ en gång om året. Jag vet i alla fall att jag skulle bli snyggare!
För så här brukar jag se ut efteråt:

Jag är en ömhudad typ som får blåmärken bara någon går förbi och viskar ”bordshörn”. Och att jaga dammråttor, skura badkar, piska mattor med mera får mig att se ut som om jag brottats med ett gäng klädnypor. (Hör gärna av dig om du har ett bra antiblåmärksknep!)

Men det finns ju ett annat sätt att undvika blåmärken än att sluta städa. Man kan delegera mera. Lägga ut städningen på någon annan. Vilket inte alltid är så enkelt. En och annan som försökt få mannen i huset att greppa moppen har märkt att de samtalen kan sluta så här:

Men med teknikens under går det att undvika. Med gratistjänsten Please Notify Me kan du skicka ett mail till din man om en uppgift han ska göra. Och sätta en deadline när det ska vara klart. Är han inte färdig tills dess får båda han och du ett mail om att uppdraget misslyckats. Sen blir ni påminda varje dag tills uppgiften är avklarad. Jag ska testa att skicka ett mail till sambon: ”Diska och dammsug. Deadline ikväll 18.00.”
Här hittar du Please Notify Me.

Lägger du för mycket, för lite eller lagom av ditt liv på att städa?

(Och glöm inte att du kan fortsätta att tävla om värmefilten och boken till och med imorgon onsdag!)

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Hej Charlotte!

  Städa är inte nån höjdare precis, mitt sätt att städa låter som ditt.

  Och skulle jag få ett städanfall dess emellan, så sätter jag mej ner tills det går över.

  Vad beträffar tävlingen, så deltar jag ej denna gång. Jag har både kärlek och värme i sängen, och då är jag ju inte i behov av dessa saker.

  Solvarma hälsningar från Irene

 • Städa går faktiskt an tycker jag, men putsa fönster det är DÖDENS! Jag betalade ungdomarna för att putsa i somras. Nu påstår dom att det inte finns så mycket pengar i världen att dom skulle gå på det igen, suck…

 • Charlotte

  Irene: Jag brukar lägga mig ner i soffan och somna för säkerhets skull tills städlusten försvinner.
  Åsa!: Håller med, putsa fönster är värst! Bara jag tänker på det förbandlas armarna till slaka spagettis.

 • vi e då såååå mycke bättre på städa än kineser , jag vet eftersom jag städar efter 300 kineser 🙂

  ha de bra mvh Mötley Annika

 • putsa föster är asroligt, och städa är skoj efteråt när man ser resultat, toa är ju perfekt å se resultat direkt=)
  men mend två barn tycker jag jämt det ser stökigt ut =)

 • Hemma hos oss så är det maken som står för städandet; nå’n nytta ska man ju ha av musarmen! 😉

  Vad gäller blåmärken så funkar arnika-olja (finns på hälsokosten) bra för att bli av med dom snabbt.

 • Cia

  Jag städar alldelse lagom, men mitt ex var pedant… därför är han ex. Vi är dock bästa vänner som mer funkar som särbos där var och en rår om sitt eget hem. Han brukatr dock dra fram dammsugaren när han kommer hit 😉

  När det gäller blåmärken så kan jag säga att det kan vara pinsamt att gå brevid mig på sommaren då huden är mer synlig… Jag har nämligen blödarsjuka vilket gör att jag har grymma blåmärken mer eller mindre jämt. Ibalnd ser jag helt misshandlad ut.
  Det finns visst en salva på apoteket som heter Hirudoid som ska funka bra. Jag har bara gett upp för jag skulle behöva bada i salva för att hålla jämna steg.

 • Charlotte

  Mötley Annika: De kanske har tagit städseden dit de kommer:..? 🙂
  Blondiie: Du är hjärtligt välkommen hem till mig och ha kul med mina fönster! 😉
  Ninnibeth: Tack för tipset om oljan, det måste jag kolla upp.
  Cia: Stackare, jag ska aldrig mer klaga på mina blåmärken. Men jag vet precis hur det känns att få misstänksamma/medlidsamma blickar när folk ser alla blåmärken och tror att det beror på något mycket värre än städning.
  Eva Kihlström: Tack, jag ska kolla det!

 • Det går inte med min gubbe det där,han skulle bara skaka på huvudet 😛 Han städar inte på kommando,gör inte något på kommando förresten.Han är lite speciell han.Här städas när det behövs och när det behövs gör jag det för det mesta.Bubben min gör annat som oxå behövs.En hel del faktiskt,så jag ska inte klaga.Han flyr inte från dammugaren direkt,kan ta en sväng med den med 😉

 • PS.Blåmärken,har samma problem!Har inga bra råd tyvärr,stöter i rätt många gånger i bordskanter mm,ajaj.

 • Och jag får massa blåmärken och rivsår i trädgården 🙂

 • Charlotte

  Bitte: Hoppas han tar en sväng med sugaren nu när du har knätrubbel. Och vi verkar vara många som vandrar genom livet blåmärkta efter möbelkrockar.
  Hanneles paradis: Tur jag inte har trädgård också, då hade jag väl blivit helt blå, som en smurf.