Man tar sig ton…

Bäst idag: Robbie Williams Angels. Bättre upptäcka en låt sent än aldrig!

Sämst idag: Techno. Kalla mig omodern men jag kan inte uppskatta denna malande monotoni.

Undringen: Hur bär de sig åt, dessa låtskrivare? Var får de alla melodier ifrån? De är bara så bra – ja, de flesta i alla fall…

Ibland grips jag av lust att musicera. Då sätter jag mig vid pianot eller greppar min gitarr och börjar bläddra i pärmen med gamla låtar. Trevligt tycker jag, men sonen, som påtvingas rollen som publik, tycks inte riktigt uppskatta mina trubadurambitioner. Jag gnölar men innerst inne förstår jag honom. Ni vet hur det är – man tror man kan en låt men egentligen är det bara brottstycken man minns. Efter ett antal ”Vänta lite, jag vet att jag kan det här!” och ”Men jag klarade ju det alldeles nyss!” säger sonen trött:
– Lär dig en hel låt. Då blir det bättre. Kanske.
Men det är så tråkigt att öva! Sonen däremot, har ingått symbios med sin elgitarr, övar dygnet runt och siktar på en framtid i rockbranschen. Han har större uthållighet – och talang! – än morsan.

Sist jag kämpade med att memorera mina favoriter slog det mig plötsligt: Texterna handlar ofta om rätt uppblåsta personer. Och mycket riktigt – en närmare analys avslöjar deras enorma krav på livet och deras fullständigt överdrivna uppfattning om sin plats här i tillvaron:

Ta till exempel Tomas Ledin som i sin text talar om för oss att Sommaren är kort och att ”det mesta regnar bort”. Han tar sig sannerligen ton (obs ordvits!), den gode herr Ledin! Komma här och påstå att det ska regna hela sommaren. Råder han över naturen eller? Min sommar ska bannemej inte regna bort, så det så!

Och Jag vill ha en egen måne. Det är bara så i-land. Tjejen är lite purken, kanske har hon PMS, vad vet jag, och genast ska killen ha en egen måne att sura på. En annan får nöja sig med att gråta i kudden. Eller dunka huvudet i väggen.

Och så till sist: Idas sommarvisa. Det värsta är när hybrisen drabbar barnen. ”Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart.” Jaså, nu kan vi påverka sommarens ankomst också! Att lura i barnen att deras handlingar har någon som helst betydelse för väderförhållanden och klimat – jag saknar ord.

Har skrivit en egen låt som manar till sans och förnuft:

Tagga ner

Man ska ha lagom förväntningar på livet
och inte ta nånting däruti för givet

Det är inte säkert man pallar
Hur mycket man än trallar

Tagga ner, tagga ner, tagga ner

Tyvärr har låten ingen melodi än men jag är nöjd med texten och tycker att den har en fin rytm, särskilt i slutet. Än så länge finns det bara en vers men som jag sa till sonen; den här gången ska jag fullfölja! Fast hans mm… tydde inte på någon större tilltro till min framtid som låtskrivare…

Klicka på länkarna så kan ni lyssna på låtarna (som jag för övrigt älskar!).

Det var allt för idag! Nej förresten, höll på att glömma lösningarna på gårdagens gåtor. Här kommer de:

1. Stranden.
2. Klädbutiken.
3. Sängen.

Vi ses i morgon!

Annons

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Hahaa,skrattar gott 🙂 DÄR kom den ju,Ledins sommar 😛

 • Agata

  Du e ju inte bara en bloggare. I dej bor ju också en äkta poet!
  Puss!

 • Hej igen :)Jo,jag hade Ledin innan jag kom hit till dig,kul faktiskt!Visst är han bra ännu,rätt snygg än med ;)PS.Detta är min andra blogg med tips.Ha en fin torsdag,ska jag ha för jag är leeedig!Hoppas på sol!

 • Hej!

  Jo du det finns många låtar, men din låt var görbra tycker jag.

  Jag läste visst bara sista delen i går, men det var i alla fall rätt med sängen.

  Ja nu har du bara två dar kvar att jobba, jag förstår att du längtar både till familjen och Västkusten.

  En skön och solvarm semester önskar jag dej.

  Irene

 • Haha, ja du.. det finns säkert nbågon som vill tonsätta din melodi 😉 Härligt att du har semester snart.. låter så härligt, min är slut då din börjar.

 • haha, jag håller på dig! tagga ner, har ju potential att bli superlåten!

 • Robbie Wiliams Angel är en underbar låt. En härlig låt du skrivit,du får ta hjälp av någon som gör musiken. Lycka till.