Minimajs eller frigolit?

En av de tråkigaste sakerna med att vara förkyld är att all mat smakar ingenting. Som att tugga på frigolit.

Kanske borde jag passat på att stoppa i mig en massa minimajs, selleri och lever medan jag var sjuk. De enda tre matsaker jag tycker smakar illa. Eftersom jag tillhör den gynnade delen av mänskligheten som kan unna mig lyxen att välja vilken mat jag vill äta mig mätt på.
Man borde vara tacksam för all mat, men jag erkänner att det inte är tacksamhet som doften av leverstuvning framkallar hos mig.
Därför undviker jag att äta det jag inte gillar, så slipper jag skämmas för att jag är bortskämd och pjoskig.

Annons

Andra resonerar annorlunda.
1 av 3 äter mat de inte tycker om minst en gång i veckan, visar en undersökning. För att det är nyttigt.


Mat man tycker är äcklig men äter ändå:
1. Spenat
2. Oljig fisk
3. Rågbröd
4. Broccoli
5. Brysselkål
6. Linser
7. Müsli
8. Lever
9. Champinjoner
10. Lök

Konstigt – jag tycker allt på den listan är jättegott! Ja, utom levern då.

Men vad tycker folk är allra godast?
I dagens mailskörd kom det en undersökning från OBH Nordica där man bland annat hade svaret på just den frågan.


Svenska kvinnors favoriträtter:
1. Köttbullar med gräddsås och lingonsylt
2. Pannbiff med stekt lök
3. Stekt fläsk med löksås
4. Stekt strömming med potatismos
5. Kalops
6. Rotmos med fläsklägg
7. Rimmad lax med dillstuvad potatis
8. Fläskpannkaka
9. Janssons frestelse
10. Falukorv

Svenska mäns favoriträtter:
1. Köttbullar med gräddsås och lingonsylt
2. Pannbiff med stekt lök (delad andraplats)
2. Stekt fläsk med löksås (delad andraplats)
2. Stekt strömming med potatismos (delad andraplats)
5. Rotmos med fläsklägg
6. Kalops
7. Fläskpannkaka
8. Janssons frestelse
9. Falukorv
10. Rimmad lax med dillstuvad potatis

Äntligen en fråga där män och kvinnor mellan 20-70 år är helt överens. Inget tjafs, bullar är bäst. Och resten är man nästan också rörande eniga om. Det är bara karlarna som inte kan bestämma sig för om stekt strömming är godare än stekt fläsk och håller falukorven lite högre än kvinnorna gör.
Även denna listan får mig att dregla av matlust – vilket innebär att jag gillar både det som alla andra gillar plus det nästan inga andra gillar… är det konstigt att man måste hålla diet då och då?
Det som är förbryllande är att listan är väldigt old school. Bara traditionell svensk husmanskost. Och jag undrar hur många som egentligen kommer hem en onsdagskväll och rimmar lax eller lägger fläsk
Frågan är om det här är favoriträtter folk verkligen lagar ofta? För då borde väl rätter som tacos och spagetti med köttfärssås vara med?

Nu har i alla fall jag blivit hungrig och ska hem och laga middag! Ikväll blir det broccoli- och löksoppa med varma ostmackor. Tur att mina smaklökar inte vet att broccoli, lök och rågbröd är uppsatta på ”nyttigt men läbbigt-listan”.

Har du någon favoriträtt – och något du helst inte äter?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Som vegetarian håller jag mig undan från kött och fisk, vilket trots att jag äter allting annat får mig att framstå som väldigt petig och besvärlig. Som favoritmat får jag nog säg Pizza, den har jag aldrig växt ifrån …även om jag på senare år börjat lägga märke till hur snuskiga de flesta pizzerior är. Spenat äter jag flera gånger i veckan då spenatsoppa är i princip det enda jag kan laga 😉

 • nettan t

  favoriträtt till vardags är stuvade makaroner med hemlagade pannbiffar. Till helgen är det en oxfile, friterad pommes, hemlagad bearnaisesås, vitlökssmör, sallad och sparris. Bara så gott! inte gott listan kan göras lång, men inälvsmat och de flesta fiskrätter går helt bort!

 • Modzan

  Känns som att det mesta på listan ”Mat man tycker är äcklig men äter ändå” är sådant som folk säger att dom tycker illa om för att dom skaffade sig den uppfattningen när de var 3-4 år för att man skulle tycka så då och inte har brytt sig om att rova äta det sen dess.

 • Min absoluta favoriträtt är mammas kålpudding, med Sohlbergs isterband som god 2:a.

  Sån’t som får mig att ulka är allt med ost, blotta tanken på smält ost ger mig kväljningar, så även om jag inte skulle kommit på att jag är laktosintollerant så skulle jag fortsätta äta t o m pizza utan ost! 🙂

 • Ja ”smaken är som baken, tudelad” Det den ena gillar, avskyr den andra.

  Kramis,

 • Stekt strömming, men hallå där, sno maten från katten?! Tycker jag är taskigt!!!

 • Mmmm favoriträtter är:
  Falukorv
  Porterstek
  Oxfilé
  Palt
  Blöta

  Något jag inte äter är:
  Fläsk, bacon, fisk, lever, kyckling, skinka osv.osv
  JA jag vet jag är hopplös…
  INGEN tycker om att bjuda mig på mat…!

 • Favoriträtt: Raggmunk och stekfläsk!!!
  Inte äter… Det får väl bli lever där också då.