Mystiska mord i täppan – ge mig en trädgårdstomte!

I de myllrande gamla arbetarkvarteren där jag bor vimlar det av bakgårdar. Somliga är rent funktionella: praktisk asfalt, soptunnor, stolar och bord.

Andra är trevliga: mysig gräsmatta, rabatter, genomtänkta krukväxter, ett träd eller två.

Annons

Och så har vi bakgårdarnas best in show. En sådan finns snett emot mig. Här bildar asfalten en effektfull bakgrund till de utsökta arrangemangen av krukor och klätterväxter. Stolar och bord är som konstnärliga installationer.

Den gården får mig att inse att jag är motsatsen till en trädgårdstomte – jag är en blomsterbarbar!

För ett par år sedan fick jag gräva upp hela vår täppa i Hunnebostrand. Någon underlig ört hade dräpt alla sina medplantor. Mordmetod: Kvävning.

Men lite har man lärt sig: I sommar ägnade jag fyra eftermiddagar åt ogräset (det var ändå för kallt för att bada) och blev faktiskt rätt nöjd. Den rostiga lyktan är min första installation. Det blir nog mer sådant framöver. Tomtar och lyktor vissnar inte plötsligt bort!

Råd från vissen trädgårdsarbetare: Planera, plantera och parkera dig sedan i trädgårdsstolen, beväpnad med tålamod. Det kan ta lååång tid att få en blomstrande täppa!

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Cia

  Hahah låter som mig… Jag är bra på kaktusar när jag inte övervattnar dem. Sukulenter klarar sig ibland när jag inte låter dem brännas i solen. En murgröna vägrar dö hur mycket jag än plågar den. Det är antagligen den mest levnadsglada bladväxt som någonsin existerat. För rent teoretiskt borde den varit död för flera år sedan.

  Trädgård jo jag har haft en, där var harana och rådjuren det värsta… Värre än mig faktiskt…

  Men mitt hallonland såg ut som en sjö våren efter att jag planterat det. Jag överdriver inte ens när jag säger att jag hade änder simandes där…

 • Gunilla Hedenby

  Cia: Hihi, skönt det finns fler! Tror trädgård kräver lite mer tålamod än vi har 🙂