Pirrigt att olja in mina nya lökar

Äntligen börjar jag se klart på tillvaron. Jag vaknade med vallgravsögon imorse. Ni vet när ögonen är helt vattniga och bara de svullna ögonlocken hindrar dem från att svämma över.
Nu har det lagt sig, så det var inget allvarligare fel än måndag. Men ett tag tänkte jag faktiskt ringa giftcentralen. För jag kunde varit förgiftad.

Annons

I fredags fick jag en påse mystiska blad av min arbetskollega. Hon hade varit ute och plockat ramslök i skogen och delade generöst med sig av bytet. Jag hade absolut ingen aning om vad sjutton ramslök var, men jag hittade ett par recept på nätet och lagade till bladen i helgen. Några använde jag till att marinera fläskfilé med, och resten mixade jag med olja till en läckert vårgrön ramslöksolja att servera till filén och ugnsbakade rotsaker.
När jag stod i köket och beredde naturens gåvor kände jag mig så skönt skogsmullig att jag nästan ville tuta i en näverlur eller sy knätofsar på jeansen. Samtidigt som jag kände mig nervös och pirrig. För jag mindes kollegans ord:

”Man får se upp så man inte förväxlar dem med liljekonvaljblad, som är jättegiftiga.”
Utan att ha efterforskat kollegans botaniska kunskaper mumsade jag i mig bladen och hoppades på det bästa. Det smakade väldigt gott, åt vitlökshållet, och jag verkar ha klarat mig undan att bli förgiftad. Den här gången också, peppar peppar.


Förra gången jag litade på andras växtvett var för många år sen när jag var vettlöst kär och följde med killen ut på skogspromenad (bara en sån sak, på den tiden aktade jag mig noga för mer naturnära upplevelser än att plocka en burk lingonsylt från butikshyllan.) Föremålet för min ömma låga kutade runt bland träden och rafsade ihop en halv plastkasse blandade svampar.
Som han sen öste ner i en stekpanna och fräste upp och serverade. Och jag åt glatt! Det är konstigt att man fått uppleva utvecklingen att gå från från ung&dum till medelålders&medelförvirrad.

Brukar du plocka något ätbart ur naturens skafferi?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Cia

  När man var liten blev det ju harsyra, stensöta, granskott, blåbär, smultron, hallon och så morfars champinjoner (själv hittar jag aldrig svamp).

  Men nu äter jag inget som inte hamnat på en butikshylla föst. Den enda gången jag utsätter mig för naturens kryp numer är när fotolusten dyker upp och när liljekonvaljer ska letas upp.

 • Jag älskar självplockat, fast på sistone blir det mest hemma i trädgården (hallon, jordgubbar, smultron, vinbär, plommon & körsbär). Fast jag ska försöka komma ut i svampskogen i höst, det har varit alldeles för länge sedan sist! 🙂

 • Oj! Vilken grej! Hände det något när ni åt svamparna du och killen hade plockat eller klarade ni er?

 • Charlotte

  Cia: Stensöta har jag aldrig hört förut, men granskott… kan det verkligen vara gott? Jag är också lite skeptisk till naturen fortfarande, men på fredag ska jag faktiskt ut på landet och byta asfalt mot grus under sulorna, wish me luck!
  Ninnibeth: Mmmm, det är mysigt att ha naturens gåvor nära i sin egen trädgård, är uppväxt med trädgård med bär och frukter, men nu är det balkong och på sin höjd en halvvissen ört i balkonglådan.
  Ida, Uppsala: Nej, vi måste haft världens tur, eller så var killen verkligen bra på svampar, men vi klarade oss utan ens ett litet magknip.

 • Här fylls frys och skafferi och munnar! varje höst och sommar med röda vinbär, svarta vinbär, krusbär, rabarber, blåbär, lingon, hjortron, hallon, äppelmos/äppelklyftor, egna äpplen, trattkantareller, gula kantareller, karl johan-svamp, pepparmynta, vindruvor, gräslök, gurka, tomater, physalis, smultron och kanske nåt mer jag inte minns just nu 🙂 Och om vi då lägger till morfars älgkött och farfars hummer och havskräftor så blir det ganska fyllda förråd – ljuvligt vad naturen kan ge! 🙂

 • Häftigt, ramslök, jag skulle nog testat göra soppa.

 • Å ramslök som är så gott!
  Har ju börjat laga mat vid en ålder av 36 år. Så nu odlas kryddor och läses böcker (med bra bilder) om vad man kan plocka i naturen.

 • Vågar inte annat än plocka åt mig bär jag känner till.Svamp har jag aldrig plockat.Gubben plockar älg och bär 😛