Snart svart – med kaustiksoda

Jag gillar att lyssna på pratradio i P1 – både när jag går till jobbet och under tiden jag jobbar. Även om jag bara lyssnar med ett halvt öra snappar hjärnan alltid upp något nytt. Denna veckan har jag till exempel hört en riktig toppengrej och en riktig bottengrej.

Annons


Tummen ner för: Att svarta oliver man köper i glasburk eller konservburk i de allra flesta fall är gröna oliver som färgats om med hjälp av natriumhydroxid – även känt som kaustiksoda som man bland annat löser vaskproppar med. Hädanefter ska jag bara köpa kalamataoliver – som får sitta kvar på träden och bli svarta på riktigt. Hörde jag igår i Plånboken.


Tummen upp för: Att köpcentret Strömpilen i Umeå i höst ska genomföra ett sex månader långt test med att sluta med plastkassar i butikerna. Istället ska man uppmuntra kunderna att ta med egna bärkassar eller erbjuda miljövänliga alternativ. (Vilket sporrade mig att leta fram en tygkasse hemma.) Idén har man hämtat från den engelska orten Modbury som slutade med plastpåsar för ett år sedan. Hörde jag i förrgår på P1-morgon.

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Cia

  Hmmm i vad skulle jag slänga mitt skräp utan plastpåsarna?

 • Men…. bläh!!
  Jag som gillar svarta! Kalamata helst – men vid pengabrist så…
  Med andra ord måste mina inälvor vara kliniskt rena och befriade från all slags proppar…?
  Bra i och för sig, kanske…
  :o)

 • Jag som älskar svarta… Tygkasse är ju lite kärringvarning. Jag har både tygkasse och cykelkorg, varning, varning…

 • Va? Är det svarta oliverna bara bluff!? Fy vad arg man blir! 🙁

  Och va bra att det här med att slopa plastkassen börjar komma till Sverigen med! Hoppas det sprider sig! Jag har läst om den där orten och blev inspirerad, men ändå använder jag fortfarande plastkassar…tänk att det ska va så svårt att lära om. Måste skärpa mig!!

 • Eva

  Men du, usch – jag hade ingen ANING om att de färgar oliverna. Det låter ju jättekonstigt. Fast jag köper oftast Kalamata, eftersom de är godast.

  Kul att du ska besöka Stockholm! Då får vi verkligen hoppas det fina vädret håller i sig. Ta gärna en tripp ut till Djurgården – min favoritställe. Och vid Djurgårdsbron kan man stanna till och ta sig ett glas vin och en toast Skagen 🙂 Tack för paketet förresten!!

 • Oj, det där med oliverna hade jag ingen aning om. De smakar ju inte ett dugg som gröna. Usch, tänk vad mycket hemskt man ska vräka i sig egentligen…

 • Vi är jätteduktiga på ta med egna påsar. Varje veckohandling har vi ett gäng tygkassar. Däremot blir det plast på såna där mellanhandlingar som man måste ibland. Men detta resulterar i att har vi mellanhandlat lite är vi utan soppåsar!

 • Yäck, vad äckligt… då ska jag aldrig mer äta svarta oliver. Att bära hem maten i tygkassar borde alla göra. Fast även jag fuskar med plastkassar.

 • Jag köper oftast papperskassar faktiskt och sen soppåsar på rulle som är lite miljövänligare. Där jag bor finns det nämligen inte någon sopsortering. Kramar…

 • Blääää,hemska saker 🙁 Älskar oliver,men det får bli kalamataoliver här med då!

 • Jaaa,bra!Har en tygkasse,glömmer den i bilen dock ofta…suck…

 • jag som älskar svarta oliver….

 • Men vad… äckligt! Och hur bra är det inte att vi, sakta men säkert, börjar avskaffa plastkassen. I-landskitsnack att man inte skulle klara sig utan sin soppåse. Pff.