Städning är helt ute och hälsofarligt!Det nya modet är att ha modet att våga visa upp sin hemmaröra. Facebook-gruppen ”Family Living – The True Story” , som Johanna skrev om i somras, har ju blivit en succé. Vanliga människor skickar in bilder på vanligt vardagsstök. Det blir nästan lite tävling om vem som har störst dammråttor eller flest grejor drällande huller om buller.

Annons

Och det är skönt att det äntligen blivit inne att leva med smulor och smuts inne, och att folk kan erkänna att de inte minns vilket mönster det är på mattan under alla prylar.

Men nu är det dessutom doktorns order på att släppa taget om dammsugaren.
Agnes Wold
, läkare, forskare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, tycker att vi har det alldeles för rent omkring oss och anser att ”det är en privatsak om man vill städa eller inte”. Men det gör oss inte friskare – tvärtom.
I en intervju i Wendela sade Agnes nyligen att städning gör att det blir mer smutsigt – och att ”städa är en gammal idé som inte är grundad på sakkunskap eller vetenskap och som har gjort mycket för att trycka till kvinnor.”
Städskåpet är alltså en såpad kvinnofälla full med bakterier.

Jag ska försöka tänka så i helgen. Egentligen hade jag tänkt städa då, eftersom jag ska ordna middag i början av veckan. Men jag kanske bara ska vada omkring glatt i röran och känna mig modern och frigjord från fejandets bojor…
Fast tyvärr tror jag inte att jag är tillräckligt trendig. Det blir nog en runda runt lägenheten för att valla dammsugaren.
Samtidigt kan jag trösta mig med att vi bor i en trea – och inte i en 55-rummare som författaren Danielle Steele. Tänk att städa femtiofem röriga rum… det måste vara lika kul som att käka kackerlackor i Djungelkrubbskampen. Som för övrigt är ett väldigt roligt ord.

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Stök är en sak, men snusk en helt annan…

  Man behöver inte dammsuga varje dag, men att hålla kök & toa rent är ju en hälsofråga, så där lägger jag min energi.

 • Charlotte

  Ninnibeth: Håller med dig, lagom stök är bäst, utan att det blir äckligt…

 • Äntligen är jag trendig med min stökighet. jag har alltid haft det smårörigt hemma (inte smutsigt så att det blir snuskigt) och trivs med det.
  ”Dammtussar är ett bevis för att jag gjort någonting roligare än att städa!”

 • inez

  HA HA HA….vem vill ha dammråttor i maten…dammråttor är lätta och lyfter gärna från golvet när man svischar förbi…ok med lite stök men inte snusk…Pälsängrar och andra trevliga småkryp kackerlackor spindlar löss…gillar smuts…det var väl därför vi började med att hålla rent och det var knappast en kvinnofälla. Men sen att kvinnorna tog på sig städningen det är ju en annan femma…

 • Birgitta

  När min generation växte upp (60- och 70-talet) var vi barn sällan förkylda. Var någon unge ofta snorig är det ju något man minns. Man hade de vanliga barnsjukdomarna, man blev sjuk och så blev man frisk. Idag är barn sjuka för jämnan, allt från mindre förkylningar till värre saker. Varför, kan man undra. En sak jag tänker på är att på min tid var få barn på dagis. Utan att lägga den minsta värdering i huruvida dagis är bra eller dåligt så är faktum att sedan 80-talet är ”alla” barn på dagis – och ofta drabbade av förkylningar, infektioner osv, då var ”alla” barn hemma – och sällan drabbade av förkylningar, infektioner osv. Att i tidig ålder klumpa ihop barn på ett och samma ställe måste ge effekter av olika slag, en kan vara att de lättare smittas av allsköns bakterier och virus och att det är därför de är sjuka så ofta. ”Vård av sjukt barn”, det visste inte mina och mina kompisars föräldrar vad det var… som sagt, man hade mässlingen, vattenkoppor osv men det var allt… en annan orsak, liksom till att så många barn – och vuxna – idag har eller utvecklar allergi, tror jag är dålig hygien i hemmen. Kanske är det inte alltid katten eller hunden som är ”boven” utan dammet som ligger överallt, som täcker böcker, leksaker, tv, datorer, kläder… damm i håret, damm i näsan… hur fräscht är det? Idag hinner/orkar/vill folk inte städa i samma utsträckning som förr, vilket skapar smuts och bakterier i hemmen. Ungarna smittar dessutom varandra på dagis hela tiden, föräldrarna blir också sjuka och har dessutom låg motståndskraft pga stress och alla krav i samhället. Sedan karensdagen infördes går folk till jobbet hur sjuka de än är och smittar sina arbetskamrater som också blir sjuka… många går omkring och är halvdåliga stora delar av året, tar inte på allvar att stanna hemma och bli frisk för 1) det har man inte råd med 2) det vågar man inte för då förlorar man kanske jobbet. Vilket i längden har lett till ännu mer stress, sjukdomar och långtidssjukskrivningar. Men se mönster, det har dom som bestämmer svårt för. Nej, titta kortsiktigt bara. Blunda för sånt som man inte vill se. Tills det är ens egen tur… då trillar poletten ner. Titta på de där städtanterna på tv och se hur folk har det hemma… utan att fatta att det är äckligt och hälsofarligt… hur man kan tycka det är negativt att ha rent och fräscht i sitt hem övergår mitt förstånd. Jag menar, det känns inte som att folk med städmani är något stort problem… eller? Någon som känner att den behöver bli av med sådana later? Att hålla normalt rent är inget man borde skämmas för, och den där människan verkar ju rent märklig… det blir mer smutsigt när man städar? Eh… tror inte det… hon har förmodligen växt upp i ett hem där ingen lärt henne städa eller vikten av det, så hon fattar inte. Eller så hade hon en mamma med städmani, det kan ge sådana backlashar, ”ska minsann aldrig städa i hela mitt liv”.