Stasi grep mig som spion i Östberlin!

Det blev mycket mur i helgen inför dagens 20-årsjubileum. Jag såg två fantastiska filmer på tv: den Oscarsnominerade dokumentären ”Kanin à la Berlin” och den Oscarsbelönade filmen ”De andras liv”. Har du inte sett dem så gör det.

Annons

Jag har berättat här på bloggen innan om när jag greps som misstänkt spion i Östberlin på 80-talet. Och när jag såg ”De andras liv” bestämde jag mig för att jag måste försöka få ut min fil från Statis gamla arkiv, som nu är öppet för de som finns registrerade där.

Jämfört med alla tragiska öden som finns samlade där är ju mina papper naturligtvis en liten pluttig bagatell. Men det hade varit så spännande att se vad det står i förhörsprotokollet. Kanske något i den här stilen:
”Förhör med svensk kvinna, misstänkt för spioneri och otillåten fotografering. Kvinnan verkar rädd och nervös, säger först att hon arbetar som journalist men ändrar sig sedan och förkkarar att hon inte är ”the serious sort” utan bara skriver om ”entertainment and funny things like famous people and parties”. Kvinnan har en konstig spretig frisyr som står rakt upp och är iklädd en mystisk förklädnad i form av ett rosa pälsliknande plagg:

Eller så knycklade de ihop papperna efter jag blev släppt och ville inte ödsla arkivplats på mig… vi får se! Jag återkommer med mer info när jag tagit reda på mer om hur man får ut sin fil.

Nu firar jag att det är 20 år sen muren öppnades med de här bilderna som får mig att rysa varje gång:

Har du några minnen av Berlin och muren innan den revs?

Senaste kommentarer

  • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
  • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
  • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
  • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
  • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
  • Cia

    Tja i Berlin har jag aldrig varit. Men hade ju mitt problem i Turkiet. Det är lite obehagligt att heta CIA… Men det är en längre historia.