Tyvärr du är för smal – gå hem och ät godis!

Två glädjande nyheter som hänger ihop:

1. Frankrike förbjuder för smala modeller – de som använder för minimala modeller kan få fängelse i två år och 47 000 dollar i böter. Gränsen kommer att gå vid ett BMI på 18. Vilket innebär att en tjej som är 1.75 måste väga minst 55 kilo. Det låter lätt i mina öron, men är säkert storlek XL för catwalk-vandrande tandpetare som har glömt hur man tuggar.

Annons

(Om det funnits en sån lag på 80-talet hade jag kanske gjort större succé som modell – istället för min korta och framgångslösa karriär framför kameran. Så här i efterhand kan jag bara minnas tre modelljobb jag gjorde: ett där bara ena handen syns i en nagellacksannons, en där bara mina ben syns i en strumpbyxannons, och en där hela jag syns i ett modereportage i Allas (!) – utklädd till oigenkännlighet som kines…
Sista kniven i Top Model-drömmen stacks in av Eileen Ford, som var dåtidens modelldrottning. Jag och några andra modeller skickades iväg av agenturen för att träffa Eileen på ett lyxhotell i Köpenhamn. Jag åkte dit osminkad med snickarbyxor och hästsvans, eftersom jag hört att hon gillade naturliga tjejer. Det hade tydligen inte de andra hört, utan hade satt på sig bredaste axelvaddarna, högsta pumpsklackarna och neonrosaste läppstiftet. Jag såg ut som deras hårsprayassistent, eller någon annan katt bland hermelinerna.
Med darrande knän togs jag emot under kristallkronan i Eileens svit. Där slängde hon ett snabbt ögonkast på mig och konstaterade: ”Too short distance between the nose and upper lip – next!” Så var det med den modelldrömmen. Och ja, jag har fortfarande lite näs/läpp-avståndskomplex…)

2. Männen är före modellbranschen och har redan fattat att smalast inte är snyggast. En undersökning visar att de flesta karlar tycker att kvinnor med storlek 40 och 42 är allra läckrast!

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Kloka män med smak, jag vill att någon ritar sexiga läckra kläder även till små korta lite överviktiga tanter…

 • Jajjemen,kvinnliga former är mer önskvärt nu!Ang näsläpp-komplex,var inte lessen för det,jag har en liten *krok* som avlslutning på snoken.En kroksnok :/

 • Kroksloken här igen,btw,har aldrig ens kunnat drömma om modelleri.Med 158 öh och *kroken* så kunde man glömma det.Mina breda axlar hade kanske varit på plussidan,men men.Sen är man inte direkt bildvacker heller.Men,vore kul att *nå upp* utan pall var gång man ska ha något från översta hylla eller skåp.Sen tycker jag det är att ta i med fängelse eller böter,kunde man inte bara se till att det gick under avtalsbrott med avstängning,tills de uppnått en viss *önskevikt* En tanke bara…

 • En härlig berättelse!Då gillar väl karlar mig för jag är vid de storleken.

 • Fia

  Jag undrar hur många unga flickor som fick sin självkänsa krossad av någon klumpig kommentar av Eileen Ford. Jag hade en vän som berättade att hon blev lite anlitad som mannekäng, men då hon träffade fru Ford som snabbt avfärdade henne med en kritisk kommentar tappade hon sitt självförtroende fullständigt.

 • Ha ha ha jag hoppas att du inte fick allför mycket komplex för att avsåndet är för litet.
  Herre gud vilken petig människa!!!
  Jag har en fråga på min sida som du gärna får svara på, det är en sån där fråga som jag har funderat på i en massa år. Hur gör folk?

 • Toppen med den lagen. Det finns alldeles för många trådsmala modeller, det ger ju en skev bild på hur man skall se ut. En större press på våra ungdomar.

 • Skönt att män har verklighetsförankring 🙂 Kramar…

 • ojdå, då är ju jag alldeles för liten (stl 34), tur att min man gillar mig ändå! 😉 Hur som helst så är det väl bra att det äntligen kommit
  en lag om för smala modeller, men synd att det ska behövas. Sen kan jag meddela att jag är 164 cm lång och väger drygt 55 kg, så, ska man väga mindre än jag och vara 175 cm lång, ja, då är man fortfarande väääääldigt smal!

 • Charlotte

  Hanneles paradis: Bra idé – någon designer borde vara på hugget och tända på det!
  Tips&Trix: Tack för trösten kroksloken… och jag håller med om att fängelse kanske är i hårdaste laget, men det behövs kanske något avskräckande för att de ska hålla måttet.
  Syren: Det tror jag säkert de gör!
  Fia: Wow, det känns genast lite bättre, jag är inte ensam om att ha fått onda ögat från Eileen.
  den tatuerademamman: Haha, det skulle jag ha sagt: ”Herregud vilken petig människa du är” – fast på engelska…
  Jeanette:Alla initativ till att folk ska få se ut som de ser ut, utan att skämmas, är bra!
  Gisan: Visst var det lite förvånande… 😉
  ebba: Jag är 1.78 och klarar den franska nya modellgränsen utan problem, om vi säger så…

 • Det är verkligen en bra början, hoppas nu att fler länder hakar på. Skulle vart gjort för länge sen.
  Ha en bra helg!

 • Birgitta

  Charlotte, som alltid underbart att läsa det du skriver… vilken härlig och dråplig berättelse om ditt möte med fru Ford! Fattar inte hur hon kunde motstå dig, hon måste varit avundsjuk…

  Själv har jag (förstås) aldrig varit aktuell för något sådant, har helt fel utseende och är så icke-fotogenique att vissa ryser när de ser mig på bild.

  Men, min kompis Marie upptäcktes som 15-åring och fick vara med om en del… vet att hon träffade John Casablancas, var inte han Eileens kompanjon? Eller var de konkurrenter? Var han på Elite? Kommer inte ihåg. Fick i alla fall höra en del historier om hur det går till i modellvärlden… detta var mitten/slutet av 70-talet men det är väl samma nu kan jag tänka mig…

  Fast jag fick faktiskt ett erbjudande en gång, att vara modell… men jag fick för mig att det var bilder av tvivelaktig karaktär och tackade nej. Detta var långt före de tider som råder nu, när var och varannan viker ut sig och kallar sig glamourmodell… Vari sitter glamouren, undrar jag bara lite stillsamt?

  Vågar inte tänka på vad Fordskan skulle sagt om hon sett mig. Förmodligen hade hon gapskrattat, eller rynkat sin perfekta (?) näsa i avsky… Ja ja. Så är det med det.

 • Charlotte

  Birgitta: Tack för de snälla orden! 🙂 Jag tror Casablanca var Fords ärkefiende, men är inte säker. Vilken tur att du hade sunt förnuft och tackade nej till det skumma erbjudandet! Ha det gott! Charlotte