Varning för blixtar i din mobil!

Det har varit mycket blixt&dunder senaste tiden. Förra ovädret i förra veckan slumrade jag mig rakt igenom, men igår kväll var jag fortfarande vaken när det brakade loss.
Jag och sambon stod och såg blixtarna svepa över himlen som lasersvärd i en Star Wars-film.
Jag tänkte på hur vackra och vördnadsbjudande vädrets makter är. Och så tänkte på åsknätterna i bilen när jag var barn.

Annons

Min mamma var superåskrädd när jag växte upp. (Hon trodde att det berodde på att hon sett mormor bli jagad av en kulblixt i köket när hon själv var barn.) Vid minsta mullrande fick alla i familjen marschera ut i carporten och sätta sig i bilen, som mamma hade hört var den säkraste platsen. Det spelade ingen roll om det var mitt i natten, det var bara att hasa sig iväg i pyjamasen och gilla läget.
Ibland kan jag fortfarande känna doften av bilklädsel och wunderbaum i näsan när det åskar.

Mamma hade säkert varit den första att använda den nya tjänsten som startar på måndag, där man kan få åskvarningar via sms. Det är svågrarna Krister och Fredrik Ekblad, som driver åsksajten Osterlentracker, som erbjuder sig att mobilvarna andra om det finns ett åskväder inom 120 kilometers radie från Simrishamn. Jag vet inte om det finns något liknande i andra delar av landet?

På tal om himlens makter och mirakel – kolla in den här filmen som togs i Texas vid ett så kallat Star Party. Plötsligt uppenbarar sig kärnan av vår galax, själva centrum av Vintergatan. Så hisnande universumunderskönt…

Galactic Center of Milky Way Rises over Texas Star Party from William Castleman on Vimeo.

Är du åskrädd?

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Ann-Britt Blomkvist

  Hej! Det är det värsta jag vet när åska,jag går ej ut.Usch och fy.

 • Cia

  Jo sovit i bilen har man ju gjort som liten. Alla kontakter drogs ut och telefonen fick inte användas utan drogs ut den med. Jag fick inte ha sängen vid elementen för de kunde leda och när jag fick min Duxsäng med metallfjädrar fick jag inte ha den vid fönstret för då kunde jag ju bli grillad.

  Själv ÄLSKAR jag blixtar. Jag och min motvillige sambo M har till och med jagat åskväder för att vi tycker det är så mysigt.

  PÅ väg upp från Tyskland 2002 tror jag det var hade vi åskvädret med oss hela natten. Framåt gryningen någonstans efter Husqvarna small det till precis bredvid bilen och håret reste sig och det doftade elektricitet. DÅ hoppade vi till lite, men av chocken mer än att vi vart rädda för att något skulle hända.

  Ja det var dagens uppsats 😉

 • läs om min extremt givande dag! älskar skolans effektivitet så oerhört.

 • Ja, förr var jag hysteriskt rädd för åskan, sedan blixten slagit ned i huset jag bodde i när jag var sju år.

  Nu är jag bara rädd på sommarlandet.