Vill du ha spänskt?

Jag är en obotlig ordälskare – speciellt kul tycker jag att det är att leka med språket och upptäcka nya ord. Här är ett som jag såg i en annons igår. ”Fjädrarna ger spänskt.” Spänskt låter… inte så mjukt, men roligt. Jag funderar på hur man kan använda det i en mening. Kanske: ”Spikmattan gav ordentlig spänskt under fötterna när hon hoppade på den”?

Annons

Jag brukar också gå in på Språkrådets hemsida och kolla vilka nyordsförslag folk har skickat in. Några av höjdarna hittills i år är:

 • Hållplatsgemenskap: en slags gemenskap som blir när man står och t.ex. väntar på en buss, men sedan löses upp direkt efter bussen kommit.
 • Dålna: betyder ”bli dålig” och främst används om mat.
 • Brickångest: olustfylld känsla som infinner sig i (personal-)matsal då man står med matbrickan i händerna och inte vet vart man ska ta vägen (eftersom man inte känner någon annat än ytligt).
 • Fikig: När man är sugen på en fika (kaffepaus).
 • Jahaupplevelse: en spänd förväntans upplösning i intet.

Jag överväger att skicka in ett eget nyord (egentligen en förkortning) som vi ofta använder hemma:

 • FMT: Fint Men Tradigt (Kan bytas ut mot Fint Men Tråkigt för ickeskåningar), används för att beskriva något som egentligen är fint rent objektivt, men ändå får en att börja gäspa. (Väldigt användbart till exempel ikväll när man tittar på Idol.)

 

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • Tack så mycker för boktipset =)
  Ha en bra dag
  /Dilan

 • jag tycker att ditt ord ingentingla är ett superbt ord och om jag har din tillåtelse kommer jag omedelbart att införa den i mitt ordförråd.
  Ingentingla är verkligen ett ord som borde tillföras det svenska språket.

  Ingentingla – Att lata sig eller ”släpa fötterna efter sig” på ett lite mer sofistikerat sätt. Kan liknas med mingla, fast detta sker i ensamhet i det egna hemmet och inte på en finare tillställning.

  Ha ha… stört skönt…
  Ser mig själv i morgonrock och tofflor, med ett vinglas i handen, struttandes omkring i lägenheten och lukta på blommorna, kasta mig graciöst i fåtöljen och kasta upp de nyrakade spirorna på fotpallen… 😉 Ivkäll ska jag absolut INGENTINGLA!

 • Spänskt låter vasst och stickigt på nåt sätt… inget som jag vill ha i sängen!

 • ”Spänskt” låter lite läskigt. Som ”spanking” ungefär… Ordet googla tycker jag är ett mycket användbart nyord 🙂 Ha en bra helg!

 • Haha, va kul! Måste gå in och kolla på språkrådets sida sen när jag har mer tid! Kul att du tyckte om mina ”Vilhelmina-bilder” också förresten!

 • Håller med dig om att spänskt var ett roligt ord 🙂 Har aldrig varit inne på språkrådets hemsida. Tack för länken! Den ska jag lägga till i mina favoriter. Tycker det är kul det här med språk. Skriver inlägg om det då och då.

 • FMT är väl *egentligen* en *akronym* då, ju!
  men en BRA sådan!
  :o)

 • Jahaupplevelse: en spänd förväntans upplösning i intet. Goodi,haha!