Vinn Sveriges märkligaste sevärdheter!


Det finns mycket märkligt och fantastiskt att se i världen. Inte minst här hemma i Sverige.
I veckans nummer av Allas har vi ett reportage om ”En annorlunda semester” där vi bland annat tipsar om spännande sätt att bo. Till exempel i en jumbojet eller tre meter under vattnet.
Fler udda upplevelser kan man läsa om i den här boken som du har chans att vinna:

Annons

Boken ”Sveriges 100 märkligaste sevärdheter” av Fredrik Kullberg är den perfekta guiden när du vill se något utöver det vanliga som får dig att höja på ögonbrynen. På listan finns bland ufomonument, trädgårdstomtar och kinesiska drakar…
Jag har 3 ex att tävla om. Värde cirka 150:-.

Gör så här för att vara med och tävla:
*
Skriv en kommentar där du svarar på frågan: ”Vilken sevärdhet har gjort störst intryck på dig?”

Senast på onsdag 28/4 klockan 24.00 vill jag ha ditt svar. Lycka till!

Mina egna märkligaste sevärdheter har jag sett i USA, där jag till exempel fick spärra upp ögonen inför Världens största garnnystan, Världens största museum med kvastar – och nöjesparken Rockome Gardens som drivs av amishfolket och lockar med attraktioner som komjölkning live och den här hönan som kan spela luffarschack:

Senaste kommentarer

 • Isak Kristensen: kan du trolla med en stor svart sopsäck som är stor med mej snälla
 • imran khan 69: Nice dresses would like to see my wife wearing in dance parties and flirt.
 • Josefine: Vet inte riktigt om jag har en fobi men med tanke på mina reaktioner så brukar jag säga att jag har det....
 • Pierre: Pinsamt är Cougars och män som söker lycka via materiella ting. Att istället för gymkort åka skateboard vid...
 • Bilus: vad heter Evas Blogg???? länka gärna…

Etiketter
 • MariaA

  Oj det var en svår fråga. Kommer nästan inte ihåg heller vad jag sett på riktigt och vad jag sett på tv eller bara hört om. Men jag svarar Grand Canyon, det var mäktigt!

 • Mariann

  Ishotellet i Jukkasjärvi!!!!

 • Kerstin Alexandersson

  Det var när jag var på en konstrunda i en ladugård där kossorna dricker vatten hade dom lagt blommor och flytande ljus sedan var det äppelutställning och andra blommor kransar m.m. Detta var bättre än något annat jag sett. Allstå man mådde bra i hela kroppen. Och känslan satt kvar i flera dagar helt underbart.

 • När vi var på båtutflykt i Montenergro,väldigt vackert med de höga bergen och densöta lilla kyrkan på ön.

 • Hinterglem, vi åkte stollift upp och tittade ner idalen, det var mycket vackert i den lilla byn.
  Korna går och betar i den branta sluttningen.

 • Lotta

  Apropå udda resmål så är nog det som imponerat mest på mig tåghotellet i Nora, mest för att det var en så stor upplevelse för min son. Att jag sedan trängde in mig i en minikupé TVÅ nätter för att det var hans drömsemester – det imponerade på fler än mig =) Men vad gör man inte för de små liven?

 • Carina Jonsson

  Pyramiderna i giza, i Kairo. Mäktigt!

 • Anne

  Dinosaurieparken i Finland

 • Annika

  När jag och min familje besökte Fulufjällets nationalpark vi vandra och kom fram till Njupskärsfallet svergies högsta vattenfall
  Vi såg vattenfallet både nerifrån,och från sidan och uppifrån vilket var väldigt mäktigt eftersom det regnat mycket senaste dagarna.
  Sen grilla vi korv vid en fäbod.
  Barnen prata länge om detta mäktiga vattenfall!

 • Jessica Hellström

  Karlsbron i prag är en mäktig upplevelse, att se brons alla utsmyckningar i solnedgång med det blänkande vattnet under, det går inte att beskriva i ord hur fint Prag var just i detta ögonblick.

 • Jag är gärna med och tävlar. Det märkligaste vi varit på är nog souvenirmuseet, allt sånt där som en annan inte vill köpa när man är på semester fanns där. Det fick mig att spärra upp ögonen och förfasas *S*

  Har tipsat här

  http://molnboanna.blogg.se/2010/april/sevardheter.html

 • Kristin

  Svår fråga, oftast är det ju inte de stora sevärdigheterna som gör störst intryck. Troligtvis något naturfenomen, som the Redwood forests i Kalifornien.

 • Sandra

  Inte för att man direkt kan kalla det sevärdhet, men det som har givit mig störst intryck är när jag var i Kenya och fick se hur barnen bodde på ett barnhem.

 • mamma Mia

  Eiffeltornet i Paris, När jag var där första gången grät jag, så det skakade…Det var min mammas dröm jag uppfyllde, mamma dog när jag fyllde 10 år, hon hade alltid velat åka upp i tornet..Hon tog livet av sig. jag har varit uppe två gånger till, senast med min dotter,, det var en enorm känsla att dela med sig nu var det enbart glädje..

 • Åh – jag håller alla tummar och tår och hoppas verkligen att jag kan vinna den här boken. Vilken rolig bok!!!

  Inte lätt att välja bland alla sevärdheter men en av dem som gjort störst intryck på mig är ett litet mysigt whiskeydestilleri i skottland som jag och min sambo hamnade på av en slump. Det visade sig vara unikt för de tillverkade fortfarande whiskey som man gjorde förr i tiden. Deras whiskey var exklusiv och svår att få tag på – men något positivt med svenska systembolaget – whiskeyn finns att få tag på här i Sverige på nästan varje system. Strathisla heter den och destilleriet ser verkligen precis ut som på förpackningen.

 • Jag kan tyvärr avslöja att jag inte sett så otroligt mycket sevärdigheter. Känns lite synd. Men alla de vackra byggnaderna i Barcelona gjorde stort intryck på mig!

 • Susanne

  Jag är inte alls intresserad av att gå och se på en massa gamla stenar, men Akropolis i Aten var något speciellt! Man blir intresserad när man går där och tittar.

 • Anna

  Konstnären och arkitekten Cesar Manriques hem i Tahiche på Lanzarote är nog den mest märkliga sevärdhet jag sett. Det är verkligen sevärt om man är på Lanzarote.

 • Vi hade varit ihop i 2 månader och for med bil till Paris.Klarar vi det så klarar vi allt. En dag kom vi till Eiffeltornet och fick se dem maffiga byggnaden. Min man som är höjdrädd ville att vi skulle åka upp en annan dag, men inte jag. Efter mycket tjat så fick jag med honom upp. Vilken upplevelse att se bilarna åka runt (såg ut som små leksaksbilar) och vilken utsikt. Resan hem gick bra och vi har varit ihop i 21 år nu.

 • Pernilla

  Grand Canyon var verkligen en mäktig upplevelse!

 • Elisabeth

  Lurgrottan i Österrike gjorde ett djupt intryck på mig.

 • Ljung

  Sagrada Familiga och Gaudihuset i Barcelona. Katedralen lär aldrig bli färdig. Hela tiden byggs det nya torn.

 • När jag var liten och vi åkte över till USA och där fick en dag vara på Great America, vilka minnen jag har därifrån. Vi var i USA i 8 veckor och jag längtade hem varenda dag, men sista kvällen sa jag oki vi kan stanna några dagar till.

  Hoppas på tur i tävlingen.

  Kram Olelsi / Nettan i Hälsingland.
  [email protected]

 • Kinesiska muren var en riktig höjdare. Det är nära nog obegripligt att människor har skapat ett sådant byggnadsverk.

  PS. http://evamar.blogg.se/2010/april/bok-28-april.html

 • Om Spice Girls i en väääldigt stora arena i New York klassas som ”sevärdhet” så är det helt klart det som är det märkligaste jag sett. (2008 under deras reunionturné)
  Jag var äldst på stället och alla kids var utklädd till Spice:arna!
  Jag dansade och sjön med alla ungdomar, helt galet roligt!

 • Jag har inte varit utomlands :/ så jag har mest varit i Sverige och rest och det jag minst tydligt som har fastnat i mitt huvud är när jag var 12 år och åkte med pappa med klassen ner till Göteborg och gick på Göteborgs botaniska trädgård. Så otroligt vackert. Kommer förmodligen åka dit i sommar med min dotter och pojkvännen och tänka på min far som missar det här. :/

 • Postojnagrottan i Slovenien är en härlig upplevelse. Jag tycker inte om att vara i grottor eller gruvor men det här var en hissnande känsla. Min man älskar sånt här och jag kände att jag skulle följa med honom och uppleva detta tillsammans med honom.
  Vill gärna vara med och tävla om boken.
  Märta

 • Gia

  Luxortemplet i Egypten – ofantligt, mäktigt, vackert!

 • AEM

  Gillar svenska sevärdheter. Ett vackert ställe är Dalhalla utanför Rättvik. Ett nerlagt kalkbrott som numera är en fantastisk musikarena.

 • ECL

  En av Dalälvens virvlande forsar.

 • marty

  hej hej! jag kan hålla med dig, det mesta jag sett är i usa. men jag gillade lummelundagrottorna på gotland. när jag var där var det massa vatten i grottan som gick till midjan. det var lite exotiskt och spännande. 🙂

 • Lummelundagrottorna, minns med glädje hur jag som barn fantiserade om att få klättra omkring där på egna äventyr. Känner även idag i vuxen ålder ett viss pirr i magen vid tanken.

 • Inger Fransson

  Blev bjuden av en väninna till Irland för 8 år sedan, vi vandrade runt med våra ryggsäckar på ryggen i Dublin, och jag blev helt betagen av alla dörrar.Det var radhus i sten, och alla hade de dörrar målade i alla möjliga färger.Starka glada färger,inget grått o trist där inte.Jag stannade o titta o tog kort, min väninna Helena skrattade åt mig.Minns resan med glädje o värme.Underbart land och folk.

 • Sommaren för väldigt länge sedan, när vi åkte upp för högsta alptoppen i Österrike, Grossglockner. Det var en säregen upplevelse.

  Något annorlunda men märkligt, vid stranden i gamla Jugoslavien Adrikatiska havet när en tyfon virvlade upp i vattnet, otäckt, men det är ju naturens egna krafter. Vad snabbt, allt kan ske.

 • Jon Sjöberg

  Det märkligaste jag har sett är Båstnäs bilkyrkogård i Värmland. Att vandra omkring i de långa labyrinterna av gamla skrotbilar, som står staplade på varandra, är både spännande och fascinerande. Samtidigt är det lite sorgligt att se alla gamla fina bilar stå där övergivna, alla med en historia att berätta som aldrig blir berättad.

 • Att åka uppför till toppen av Österrikes högsta alptopp Grossglossner, det var verkligen en upplevelse. Så vackert det kan vara i vår värld.Naturen är ett under.

 • Svea Andersson

  Att åka SkyView utanpå Globen och se allt ovanifrån det är en sevärdhet.

 • Ia

  Det finns många otroliga sevärdheter runtom i världen men jag tror jag väljer Eiffeltornet som redan är ca 100 år gammalt men ändå står stolt i centrum av Paris. Det är en hisnande känsla att från toppen på tornet titta ut över den vackra staden.